Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.11.2021

Jorma Panula -kapellimestarikilpailu alkoi Vaasassa – Jyväskylä Sinfonia orkesterina

Vaasan kaupungintalolle on kokoontunut 20 kapellimestaria ympäri Eurooppaa näyttämään taitojaan Kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa. Kahdeksatta kertaa järjestettävä kilpailu kisataan 16.–19.11. Vaasan kaupungintalolla. Kilpailuun haki ennätykselliset 154 kapellimestaria, joista mukaan valittiin 20 kaikkiaan 13 maasta. Jyväskylä Sinfonia toimii kilpailun orkesterina vuoroin Vaasan kaupunginorkesterin kanssa.

Ensimmäisen kilpailupäivänä kaikki 20 kapellimestaria saavat näyttää osaamistaan; aikaa on vain noin 25 minuuttia per kilpailija. Päivän lopuksi puolet heistä putoaa pois. Seuraavina päivänä sama toistuu; keskiviikkona 10 kilpailijasta vain 6 pääsee torstain semifinaaliin ja perjantain finaalissa on enää 4 kilpailijaa.

 

Jorma Panula ohjeistaa syksyn 2021 Vaasassa pidettävän kapellimestarikilpailun  tuomareita ja kandidaatteja.

Jorma Panula ohjeistaa syksyn 2021 kapellimestarikilpailun tuomareita ja kandidaatteja. Kuva: Jyväskylä Sinfonia

Tuomaristoa johtaa akateemikko Jorma Panula, joka on tunnettu musiikillisista ansioistaan. Kapellimestareiden välillä voi olla suuriakin eroja. Sekä yleisö että tuomarit voivat arvioida kilpailijoita eri näkökulmista. Lopulta se, kuka putoaa ja kuka pääsee jatkoon, on usein makukysymys.

– Osanottajia ei voida laittaa järjestykseen 1-2-3, mutta niin on tehty ja tehdään vieläkin. Ero voi olla kontaktissa orkesteriin, lyöntitekniikassa, temponkäsittelyssä, balansseissa, uskollisuudessa säveltäjän merkinnöille, fraseerauksessa, soinnissa, karismassa ja niin edelleen, kertoo Panula.

20 kilpailijan joukossa on kolme suomalaista, Joonas Pitkänen, Janne Valkeajoki ja Markus Luomala. Kilpailussa kuullaan myös kansainvälistä uraa luonutta sopraanoa Camilla Nylundia. Hän toimii kilpailun solistina ja esittää Richard Straussin teoksen Neljä viimeistä laulua sekä torstaina, että perjantaina. Arpa päättää, kuka kilpailija johtaa minkäkin neljästä laulusta tässä teoksessa.

Kilpailun taiteellisena johtajana ja tuomariston puheenjohtajana on alusta lähtien toiminut tänä vuonna 90 vuotta täyttänyt akateemikko Jorma Panula. Kahdeksannen kilpailun muut tuomarit ovat kapellimestari Kenneth Montgomery (Pohjois-Irlanti) kapellimestari Jan Söderblom (Suomi), kapellimestari Nicolás Pasquet (Uruguay) ja kapellimestari Johannes Schlaefli (Sveitsi) sekä muusikoiden edustajat Vaasan kaupunginorkesterista ja Jyväskylä Sinfoniasta.

kuva

-Kansainvälisesti arvostettu kilpailu on näköalapaikka orkesterillemme työskennellä tulevaisuuden kapellimestareiden kanssa, löytää uusia yhteistyökumppaneita sekä nähdä miten alamme kehittyy, toteaa Jyväskylä Sinfonian intendentti Emma Anttila.

Kolmen vuoden välein järjestettävä kansainvälinen Jorma Panula kapellimestarikilpailu kuuluu Euroopan arvostetuimpiin kapellimestarikilpailuihin. Useista edelliskertojen kilpailijoista on kasvanut kansainvälisiä huippukapellimestareita. Yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailua, jonka järjestämisestä vastaa Viljo ja Maire Vuorion säätiö.