Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.08.2020

Joonas Nordmanin Peruna elokuvateattereihin lokakuussa - katso traileri

Joonas Nordmanin esittämälle yrittäjälle peruna on mahdollisuus ja nauris eilispäivää.

 

Kuvassa on sivuttain Joonas Nordman keskiaikainen metallikypärä päässään ja nuuhkii perunaa.

Joonas Nordmanin esittämä innokas startup-yrittäjä nuuhkii perunaa. Kuva: Kuva: Algimantas Babravicius/Yellow Film & TV

 

Peruna on Joona Tenan ohjaama ja Pekko Pesosen käsikirjoittama komedia suomalaisten suosikkimukulasta. Se on elokuva yrittäjästä, joka yrittää lanseerata perunaa Suomeen 1600-luvulla, aikana jolloin kansa syö vain naurista.

"Yrittämisestä ja perunasta kuoriutuu sanan varsinaisessa merkityksessä viihdyttävä näkökulma elokuvaan. Lopputulos on yhtä maukas kuin keskiössä oleva mukulakin. Itse pidän perunasta ihan sellaisenaan, mutta paras lopputulos syntyy, kun pottu saa kavereikseen kerman ja valkosipulin!” kertoo elokuvan pääosanesittäjä Joonas Nordman.

Elokuvan rooleissa nähdään sekä tuttuja kotimaisia näyttelijöitä että uusia nousevia nimiä: Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Mikko Penttilä, Linnea Leino, Alex Anton, Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi, Petteri Pennilä, Lasse Karkjärvi, Linda Manelius, Lauri Maijala, Ville Myllyrinne, Mikko Kouki, Eero Herranen ja Tommi Korpela.

 

 

Synopsis

Untamo (Joonas Nordman) on innovatiivinen nörtti, jonka kehitysvisioita ei ymmärretä lainkaan Hevonperän kylässä, 1600-luvun Suomessa. Työ linnan puhtaanapidossa ei tyydytä nuoren miehen kunnianhimoa ja hän on ahdistunut taantuneen kotipaikkansa jämähtäneestä näköalattomuudesta.

Untamo pääsee kauppakaravaanin mukana Turkuun ja tutustuu uuteen säätyyn, nuoriin jotka intoilevat yrittäjyydestä. Heille koko maailma tuntuu olevan auki, kukaan ei ole taustansa vanki ja kaikki on mahdollista.

Tästä alkaa Untamon kivikkoinen tie yrittäjäksi. Parin kokeilun jälkeen tuotteeksi valikoituu upouusi mukulakasvi maapäärynä eli peruna. Untamon pitää enää keksiä miten myydä perunaa suomalaisille, joiden mielestä naurista parempaa ei ole ja naurismarkkinoita hallitsevan linnanherran neuvonantaja (Kari Ketonen) laittaa kapuloita rattaisiin. Yhtiökumppaneikseen Untamo houkuttelee maanläheisen ystävänsä Pyövelin (Mikko Penttilä), Turun startup-yhteisön maanisen vetäjän Magnuksen (Alex Anton) sekä Hevonperän linnan pahansisuisen kanslerin Kalevin (Kari Hietalahti).

Peruna on aikoinaan käynyt melkoisen matkan suomalaisten ruokapöytien perusruuaksi. Nyt sillä on jopa omat perunamarkkinat ja siitä on tehty myös kirja. Perunan ohjaa Joona Tena (Roba, Syke, Supermarsu, FC Venus) ja sen on käsikirjoittanut Pekko Pesonen (Napapiirin sankarit, Jättiläinen). Elokuvan tuottavat Yellow Film & TV:lle Marko Talli ja Olli Haikka ja sen levittää SF Studios.

Peruna saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 14.10.2020.