Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.09.2020

Joni Skiftesvikille ja Tuulia Aholle Suomen Kirjailijaliiton 10 000 euron arvoiset palkinnot

Suomen Kirjailijaliitto jakoi kevätkokouksensa yhteydessä keskiviikkona 2.9. vuotuiset tunnustuspalkintonsa (à 10 000 euroa). Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto myönnettiin kirjailija Joni Skiftesvikille ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto kirjailija Tuulia Aholle. Kirjailijaliiton palkinnot jaetaan tunnustuksena kirjailijan tähänastisesta tuotannosta sekä työstä suomalaisen kirjallisuuden hyväksi. Tunnustuspalkinto on jaettu vuodesta 1949 ja Tirlittan-palkinto vuodesta 1993 lähtien.

Joni Skiftesvik (s. 1948) on monipuolinen ja tuottelias kirjailija, joka tunnetaan erityisesti Oulun seudun sekä merellisen kulttuurin tarkkalauseisena kuvaajana. Skiftesvik kuvaa lähihistorian taitekohtia, miljöönä on usein pohjoinen luonto. Hänen tuotantoonsa kuuluu novellikokoelmia, romaaneja, tietokirjoja, näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia sekä kuunnelmia. Skiftesvikin teoksille on ominaista tiivis kerronta ja jännitteiset dialogit. Hän on tiukan, realistisen kerronnan mestari, näkökulma on tavallisen ihmisen.

 

Kuvassa on Joni Skiftesvik kasvokuvassa.

Joni Skiftesvik. Kuva: Hilppa Skiftesvik

 

Skiftesvikin pitkä taiteilijanura kertoo syvästä näkemyksestä ja luomisen palosta. Pitkäjännitteisyys on nykyajassa syytä nostaa näkyville, jotta niin taiteilijat kuin taiteen arvioijatkin muistaisivat, että kirjallisuus ja taide ylipäätään pyrkii kauemmas kuin yksittäisten teosten tuottamiseen. Taiteilija tunnetaan tuotannostaan, sormenjäljistään, yksilöllisistä aiheistaan. Skiftesvikin syvästi persoonallinen työ kirjallisuuden alalla on osaltaan ollut rakentamassa suomalaista kirjallista traditiota.

 

Kuvassa on Tuulia Ahola kasvokuvassa.

Tuulia Ahola. Kuva: Veikko Somerpuro

 

Kirjailija Tuulia Ahon (s. 1952) esikoisteos, runokokoelma Pieni laulaja: Tarinoita melkein tosia ilmestyi vuonna 1980 Maija Karman kuvittamana. Hän on julkaissut 19 teosta, joista viimeisin, kiitetty runokirja Tähtienlaskijan runoja on vuodelta 2014. Aho on kirjoittanut myös laulutekstejä ja librettoja näyttämömusiikkiteoksiin.

Luonto, seikkailu ja myyttiset tarinat ovat mukana niin Ahon proosassa kuin runoissakin. Monimuotoinen tuotanto vie lukijan matkalle pitkin ihmismieltä, maita ja meriä. Ahon lyriikka ja proosa näyttävät sekä päivän kirkkauden että yön varjot.

Kielen leikittelevyys houkuttelee lasta uppoutumaan kielen, maailman, unien ja tarinoiden mahdollisuuksiin. Tuulia Ahon tuotannossa soi ainutlaatuisella tavalla lasta arvostava asenne.

Joni Skiftesvik

- s. Haukiputaalla v. 1948
- Esikoisteos Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983)
- Novellikokoelmia, romaaneja, tietokirjoja, näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia  kuunnelmia
- Palkittu aiemmin mm. Kalevi Jäntin palkinnolla (1986) ja Runeberg-palkinnolla     (2015).
- Finlandia -mitali vuonna 2005.

Tuulia Aho

- s. Helsingissä v. 1952
- Esikoisteos Pieni laulaja: Tarinoita melkein tosia (1980)
- Lastenkirjoja, runoja ja fantasiakirjallisuutta nuorille, kaikkineen 19 teosta.
- Palkittu Lasten LukuVarkaus -palkinnolla (2006).