Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.10.2022

John Crankon klassikkokoreografia Romeo ja Julia palaa Kansallisbalettiin

Yleisön suursuosikki on nähty ohjelmistossa viimeksi 10 vuotta sitten.

Kuvassa ovat Romeota ja Juliaa esittävät balettitanssijat kaulakkain siten, että Julia on takana.  Romeolla on päällään valkoinen pusero.  Kuva on puolivartalokuva.

Kuva: Kansallisooppera ja -baletti

 

Shakespearen kuolematon tarina Veronan nuorista rakastavaisista palaa Kansallisbaletin näyttämölle lokakuun lopussa, kun John Crankon klassikkokoreografia Romeo ja Julia nähdään kymmenen vuoden tauon jälkeen. Crankon koreografiasta on tullut vuosikymmenten saatossa teoksen tunnetuin balettiversio kautta maailman Sergei Prokofjevin vahvan musiikin ja Crankon iättömän ja koskettavan koreografian ansiosta.

1960-luvulla Stuttgartin baletissa yhdeksi maailman keskeisimmistä balettikoreografeista noussut John Cranko menehtyi yllättäen 1970-luvun alussa, mutta useita hänen merkittävimmistä teoksista on jäänyt elämään vuosikymmeniksi lukuisten maailman balettiryhmien ohjelmistoon. Kansallisbaletin ohjelmistossa on nähty Romeon ja Julian lisäksi Onegin ja Kuinka äkäpussi kesytetään. Crankon vuonna 1962 kantaesitetty Romeo ja Julia sai ensi-iltansa Kansallisbaletissa 1996, ja sen on nähnyt Suomessa jo lähes 100 000 katsojaa.

Tänä syksynä Julian roolissa Kansallisbaletissa nähdään Abigail Sheppard, Violetta Keller ja Yuka Masumoto sekä Romeon roolissa Michal Krčmář, Jun Xia ja Martin Nudo. Keskeisissä solistirooleissa nähdään lisäksi useita Kansallisbaletin nuoria tanssijoita ensimmäistä kertaa, joukossa mm. Luciano Ghidoli, David Rathbun, Federico Bruccoleri ja Aapo Kokkonen. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Johannes Witt.

John Cranko – Sergei Prokofjev: Romeo ja Julia
Esitykset 29.10. –18.11.2022