Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.09.2020

Joensuun Taiteilijaseura ry juhlii 75 vuottaan Kaapelitehtaan Puristamossa ja yhteistyössä Joensuun kaupunginteatterin kanssa

Joensuun Taiteilijaseura ry:n 75-juhlavuosinäyttelyiden toinen näyttely avautuu, Kaapelitehtaan Puristamossa Helsingissä 8.-20.9. Joensuun Taiteilijaseura ry on Suomen viidenneksi suurin ammattikuvataiteilijoiden taiteilijaseura. Se toimii Itä-Suomen alueella pääpisteenään Pohjois-Karjalan maakuntakeskus Joensuu.

Kuvassa on akvarelli, jossa on keskellä on musta koira juoksemassa.  Tausta on vaalea.

Mustan koiran varjo, Arja Valkonen-Goldblatt. Kuva: Joensuun Taiteilijaseura ry

 

Juhlavuoden taidenäyttelyihin tuli määräaikaan mennessä hyvin hakemuksia. Taidekeskus Ahjon Koksi-Salin juhlavuoden näyttelyyn Joensuussa tuli 43 hakemusta. Kaapelitehtaan Puristamon juhlanäyttelyyn Helsingissä tuli 48 hakemusta ja Imatran Taidemuseon juhlanäyttelyyn tuli 42 hakemusta.

Kaapelitehtaan Puristamon juhlanäyttelyn taideteokset valitsi Denise Ziegler, joka on sveitsiläissyntyinen kuvataiteilija ja julkisen tilan tutkija. Parhaillaan hän työskentelee tutkijatohtorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Denise Zieglerin lähtökohtana näyttelyn ripustussuunnitelmalle on mietelause: ”Maan päällä koti – kodissa maailma”. Hän on ryhmittänyt valitut teokset kolmen käsitteen alle: Maan päällä, Koti ja Maailma.

Maan päällä käsittää ilmiöiden havainnointia ja vuoropuheluita ”toisen” kanssa.
Koti  teokset manifestoivat ja materialisoivat konkreettisesti kodin käsitteitä.
Maailma yhdistää teoksia, joiden keskiössä ovat tavat tarkastella maailman ilmiöitä.

”Valitsin Joensuun taiteilijaseuran Helsingin juhlanäyttelyyn 43 teosta 34 taiteilijalta. Teosvalinnoissa pidin mielessäni näyttelytilaa, Kaapelitehtaan Puristamoa ja siihen ripustettavaa kokonaisuutta. Haluaisin tuoda esille Joensuun Taiteilijaseuran jäsenten taiteellisen ilmaisun rakentavaa moniäänisyyttä. Näin näyttely tulee tarjoamaan katsojalle laajan otannan teoksia, jotka ovat vuoropuhelussa toistensa kanssa, vuoroin tukien ja vuoroin haastaen toisiaan.” Helsinki 29.7.2020, Denise Ziegler.

 

Kuvassa ovat kahdet vastakkain olevat kasvot ja ympärillä on labyrinttikuviota.

Tuija HIrvonen-Puhakka, Hiirenloukku. Kuva: Joensuun Taiteilijaseura ry

 

Yhteistyöllä Joensuun kaupunginteatterin kanssa vanhat juuret

- Joensuun Taiteilijaseura juhlii tänä vuonna 75-vuotisjuhlavuottaan palaamalla juurilleen, yhteistyöhön Joensuun kaupunginteatterin kanssa, seuran puheenjohtaja Tuija Hirvonen-Puhakka kertoo.

Joensuun kaupunginteatterissa on tänä syksynä mahdollista nauttia teatterin lisäksi kuvataiteesta, kun paikallisten taiteilijoiden töitä tuodaan esille toisen ja neljännen kerroksen yleisölämpiöihin. Taidenäyttelyiden teemat liittyvät syksyn teatterituotantoihin “Kätkäläisen vanhat päivät – tarina mustasta koirasta”, “Korot kattoon eli valmennusta ja viettelyksiä” ja “Hiirenloukku”.

Näyttelyt järjestetään yhteistyössä Joensuun Taiteilijaseuran kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhteistyö toteutuu näin mittavasti.

Taidetta näyttelyihin ovat tehneet kontiolahtelainen taidemaalari Laura Melkinen, joensuulainen kuvataiteilija Arja Valkonen-Goldblatt, enolainen kuvataiteilija Tuija Hirvonen-Puhakka ja joensuulainen kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soininen. Taidenäyttelyihin on vapaa pääsy esitystoiminnan aikana.

Taiteilijaseuraa edeltänyt Joensuun Taiteenystävät perustettiin aikanaan teatterilaisten aloitteesta 1940-luvulla. Taiteenystävien toimintaan sisältyi tuolloin kuvataiteen ja teatterin lisäksi kirjallisuus ja musiikki.

Lämpiöissä on esillä seuraavat näyttelyt:

Herra X 11.9.-25.10.2020 ja 22.12.2020-24.1.2021, muun muassa seuraavat teokset:
- Reetta Gröhn-Soininen: Little bastards –paratiisipojat
- Arja Valkonen-Goldblatt: Uudet kengät -maalaus
Musta koira 12.9.-1.11.2020, muun muassa seuraavat teokset:
- Laura Melkinen: Canis lupus familiaris - Cave canem! Homo homini lupus
- Arja Valkonen-Goldblatt: Musta koira -akvarellimaalaussarja
Mysteeri 7.11.2020-7.2.2021, muun muassa seuraavat teokset:
- Tuija Hirvonen-Puhakka: Mousetrap – Hiirenloukku -maalaussarja