Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.08.2019

Jenny Rostainin koskettava tarina parisuhdeväkivallasta tarjoaa vertaistukea myös traumaperäiseen stressihäiriöön

Miksi väkivaltaisesta suhteesta voi olla vaikea lähteä pois? Miten traumat ilmenevät ja vaikuttavat elämässämme? Voiko niistä selviytyä? Jenny Rostain kertoo uutuuskirjassaan Liian rikki kuolemaan omasta kamppailustaan väkivallan aiheuttamien traumojen kanssa. Kirjaan on myös koottu uusinta tietoa traumaperäisestä stressihäiriöstä (PTSD), josta moni kärsii tietämättään. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan Naisten Linjalle yksi euro väkivaltaa kokeneiden naisten ja tyttöjen tukemiseen.

 

Kuvassa on Jenny Rostainista ja kuva on kasvokuva.  Jennylla on vaaleat pitkät hiukset, jotka kuvassa liehuvat vasemmalle.  Rostainilla on musta pusero, josta näkyy pienessä pystykauluksessa helmiä. Rostainin kädet ovat oikealla ja ovat mustan nojatuolin kädensijalla.

Kuva: Soila Homanen

 

Traumat ovat ihmismielen luonnollinen tapa käsitellä vaikeita ja järkyttäviä tilanteita, mutta vaiettuina ja hoitamattomina ne aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä ja lukuisia itsemurhia. Usein sairastunut on ongelmansa kanssa yksin juuri silloin, kun apua eniten tarvitsisi. Trauman oireet saattavat alkaa yllättäen, kun jokin kohdattu asia muistuttaa trauman aiheuttaneesta tilanteesta.

Kirjassa Jenny Rostain kertoo oman koskettavan tarinansa, jossa parisuhteessa koettu henkinen ja fyysinen väkivalta sekä sen aiheuttama trauma olivat viedä häneltä hengen. Kirjaan on koottu ajankohtaisinta tietoa traumaperäisestä stressihäiriöstä, sen ilmenemismuodoista ja hoitokeinoista. Omien kokemustensa kautta Rostain haluaa tarjota vertaistukea kaikille, jotka kamppailevat häpeän ja syyllisyyden tunteiden, rajojen asettamisen ja oikeanlaisen avun saamisen kanssa.

”Väkivallan ja hyväksikäytön aiheuttama tuho sekä se, kuinka pitkäkestoisia ja vakavia niiden vaikutukset todellisuudessa ovat, on jäänyt yhteiskunnassamme ilman keskustelua. Siksi halusin nostaa kirjassani esille traumojen todellisen luonteen ja niiden seuraukset. Traumoista voi toipua, kunhan ne ensin noteerataan”, kertoo Rostain kirjastaan.

Helsinkiläinen Jenny Rostain (s. 1982) on ammatiltaan näyttelijä, käsikirjoittaja ja valokuvaaja, joka eli vuosia New Yorkissa opiskellen ja uraa luoden. Hänen jääkiekkoilija Tommi Kovasesta kertova esikoisteoksensa Kuolemanlaakso oli arvostelumenestys, ja se valittiin vuoden 2017 urheilukirjaksi.

Jenny Rostain: Liian rikki kuolemaan, 222 sivua, saatavana painettuna  kirjana, sähkökirjana ja äänikirjana. Ilmestymispäivä on 22.8.2019