Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.03.2023

Jekyll & Hyde palaa Kansallisbalettiin

Helsingin esitysten jälkeen teos suuntaa Yhdysvaltoihin Kansas Cityyn ja Denveriin.

Kuvassa on laboratorio, jossa on oikealla miestanssija tekemässä laboratoriotöitä.  Kuvan sävy on tummahko ja on valkoista höyryä pöydän päällä.

Kuva: Kansallisooppera ja -baletti

 

Suomen kansallisbaletin kevätkauden viimeisenä päänäyttämön teoksena ohjelmistoon palaa huhtikuun alussa Val Caniparolin baletti Jekyll & Hyde, joka perustuu skotlantilaisen Robert Louis Stevensonin kirjoittamaan tunnettuun kauhutarinaan. Baletti sai kantaesityksensä Kansallisbaletissa marraskuussa 2020, jolloin pandemiarajoitusten vuoksi vain pieni määrä katsojia sai nähdä esitykset.

Lontoon hämyisille kaduille ja mielisairaalan uumeniin sijoittuva tarina järkytti lukijoitaan ilmestymisensä aikaan 1886, sillä se tunkeutui poikkeuksellisen syvälle ihmissielun syövereihin. Nopeasti maailmanmaineeseen nousseesta novellista on tehty lukemattomia elokuva- ja näyttämösovituksia, mutta tarinaan pohjautuvia baletti- tai nykytanssiteoksia on toteutettu harvoin. Kansallisbaletin kantaesitysteos on herättänyt huomiota myös maailmalla, ja esimerkiksi New York Times kirjoitti artikkelin teoksesta.

Helsingin esitysten jälkeen Suomen kansallisbaletti vuokraa tuotannon Yhdysvaltoihin Kansas City Ballet’lle, joka esittää teoksen kahdeksan kertaa lokakuussa 2023, sekä Colorado Ballet’lle Denveriin helmikuussa 2024. Yhdysvaltalainen Caniparoli on työskennellyt San Franciscon baletissa 50 vuoden ajan mm. tanssijana ja vakituisena koreografina. Caniparolin teoksia on esitetty yli 50 balettiryhmässä niin Yhdysvalloissa kuin ympäri maailman.

Stevensonin tarina kertoo arvostetusta tiedemiehestä Henry Jekyllistä, joka kokeidensa avulla tutkii ihmismielen pimeämpiä puolia ja luo itsestään ihmishirviön, pahuutta kylvävän Mr. Hyden. ”Minusta tämä riippuvuudesta kertova tarina on aina ajankohtainen. Se on myös monitahoinen ja nimenomaan sen kaksijakoisuus kiinnostaa minua. Viehättävältä vaikuttava ihminen voi olla julma ja vaarallinen. Maailman kauheuksia eivät aina aiheuta ne ihmiset, joita ensimmäiseksi pidettäisiin syyllisinä”, Caniparoli pohtii.

Teoksen musiikin ytimen muodostavat Krzysztof Pendereckin ja Henryk Góreckin sävellykset, joita täydentävät kolme muuta puolalaissäveltäjää, Wojciech Kilar, Frédéric Chopin ja Henryk Wieniawski. Katsojan 1800-luvun Lontoon hämyisiin tunnelmiin vievän lavastuksen ja puvut on suunnitellut David Israel Reynoso ja valaistuksen Jim French.

Tohtori Henry Jekyllin roolissa nähdään Lucas Jerkander, Frans Valkama ja Johan Pakkanen ja Edward Hydena Michal Krčmář ja Alfio Drago. Kirjailija Stevensonina, jonka oma elämä kietoutuu osaksi tarinaa, nähdään Antti Keinänen, Sergei Popov ja Lamin Pereira. Baletissa myös tarinan naishahmot ovat saaneet enemmän tilaa kuin alkuperäisessä novellissa. Keskeisissä rooleissa nähdään mm. Nellie Carew’n roolissa Hanako Matsune, Abigail Sheppard ja Edita Raušerová sekä Rowenan roolissa Rebecca King, Violetta Keller ja Lucie Rákosníková. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa kapellimestari Kalle Kuusava.

Val Caniparoli: Jekyll & Hyde
Esitykset 1.4.–25.4.2023