Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.10.2021

Javier Torres nimitetty Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi

Suomen kansallisooppera ja -baletti sr:n hallitus valitsi kokouksessaan tänään torstaina 21.10. Javier Torres Lópezin Kansallisbaletin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Hallitus päätti pääjohtaja Gita Kadambin nimitysesityksestä yksimielisesti kuultuaan ensin henkilöstöryhmiä.

Kuvassa on Javier Torres vaaleassa villapaidassa parvekkeella ja taustalla näkyy kaupungin valoja alempana pimeässä illassa.

Kuva: Heikki Tuuli

 

Javier Torresilla on vahva klassisen baletin ja nykytanssin tuntemus sekä yli 30 vuoden kokemus koreografina ja opettajana lukuisissa nimekkäissä balettiryhmissä ja oppilaitoksissa. Hän on myös kysytty luennoitsija. Pitkän uran aikana Torresille on rakentunut merkittävä kansainvälinen ja kotimainen verkosto. Hänellä on taiteellisen näkemyksen lisäksi kyky johtaa, delegoida sekä toimia pitkäjänteisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Torres on työskennellyt Kansallisbaletin tanssijana 1991–2008. Kansallisbaletin ohjelmistossa on viimeksi tänä syksynä nähty Torresin koreografia, yleisön rakastama Prinsessa Ruusunen.

”On kunnia tulla valituksi Baletin taiteelliseksi johtajaksi. Valintani on valtava luottamuksen osoitus, mutta siitä seuraa myös vastuu. Tunnen olevani kyvykäs tehtävään ja teen parhaani, että jokainen baletin työntekijä, Balettioppilaitos ja koko talo voi olla ylpeä tästä päätöksestä. Luotan siihen, että yhdessä tekemämme työ koituu yleisön iloksi. Tavoitteeni on kannustaa luovuuteen ja kasvuun sekä henkilökohtaisella että ryhmän tasolla ja pyrkiä omaperäisyyteen ja erinomaisuuteen, jotka entisestään vahvistavat Kansallisbaletin ainutlaatuisuutta. Haluan osaltani kehittää turvallista ja hyvää työilmapiiriä Kansallisoopperan ja -baletin arvojen mukaisesti”, Javier Torres kommentoi valintaansa.

Muiden henkilöstöryhmien puoltaessa valintaa tanssijoiden kuulemisessa niukka enemmistö ei puoltanut Torresin valintaa. Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi on keskustellut tanssijoiden kanssa tilanteesta. ”Olemme käyneet tilannetta rakentavassa hengessä läpi, ja tanssijat ovat valmiita yhteistyöhön. Olen vakuuttunut, että saamme hänestä erinomaisen baletinjohtajan. Hän on hyvien hakijoiden joukossa paras ja hänen ansionsa ovat vaikuttavat”, Gita Kadambi toteaa.

Javier Torres aloittaa tehtävässään 1.8.2022. Sopimus on määräaikainen 31.7.2026 asti ja sisältää kolmen vuoden lisäoption.