Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.07.2021

Järvenpään taidemuseolla vietetään 5.-11.7. Maggie Gripenberg -viikkoa

Maggie Gripenberg (1881-1976) oli suomalaisen vapaan tanssin uranuurtaja. Hän toimi myös mallina ystävänsä Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) monissa teoksissa. Yksi vaikuttavimmista Vennyn Maggie-aiheisista töistä on kipsinen rintakuva, joka tuli Järvenpään taidemuseon kokoelmaan vuonna 2018.

Venny Soldan-Brofeldtin veistos ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä

Maggie Gripenberg -veistos on ensimmäistä kertaa esillä 28.2.-29.8.2021 Järvenpään taidemuseon näyttelyssä Tyven meri, turkoosi taivas – Venny Soldan-Brofeldt & Hugo Backmansson. Maggie Gripenberg -viikon ajan 5.-11.7. taidemuseo nostaa esille erilaisia tulkintoja Soldan-Brofeldtin Maggie Gripengergiä esittävästä veistoksesta.

 

Venny Soldan-Brofeldtin veistos Maggie Gripengergistä  5.-11.7. Järvenpään taidemuseon näyttelyssä.

Venny Soldan-Brofeldtin veistos Maggie Gripengergistä. Kuva: Järvenpään taidemuseo.

 

Tulkintaa voi tehdä taidemuseolla tai verkossa

Viikolla aiheeseen perehdytään somepostauksissa ja lisäksi yleisöllä on mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä veistoksesta Webropol-kyselyllä tai paperisella lomakkeella taidemuseolla. Vastaukset tallennetaan museon käyttöön.

HuK Sannu Kosonen on tutkinut veistosta merkitysanalyysimenetelmää käyttäen ja saapuu taidemuseolle luennoimaan  9.7. klo 15 Soldan-Brofeldtin veistoksesta. Luennolla on mukana myös Vennyn lapsenlapsenlapsi Taina Saloheimo, joka kertoo veistoksen tarinan suvun näkökulmasta.

Mutta mikä ihmeen merkitysanalyysi? Merkitysanalyysimenetelmä on Suomen Metsämuseo Luston ja Metropolia Ammattikorkeakoulun konservoinnin koulutusohjelman yhteistyötä. Sen tarkoitus on museo-objektien ja -kokoelmien museoarvon ja merkitysten määrittely. Menetelmässä korostuu yhteisöllisyys, tutkimuksellisuus ja tulkinnallisuus.

Voit tutustua veistokseen etukäteen osoitteessa: https://www.jarvenpaantaidemuseo.fi/merkitysanalyysi