Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.08.2019

Jari Ehrnrooth uutuuskirjassaan: jokaisen on otettava vastuu hyvästä elämästään ja korotettava rimaa

Terävästä kynästään tunnettu intellektuelli peräänkuuluttaa uutuuskirjassaan “Kymmenen vaatimusta vapaalle ihmiselle” jokaista ottamaan tiukempaa vastuuta elämästään.

 

 

 

Kuvassa on vasemmalla Jari Ehnroothin kasvot. Hänellä on hiukan hiuksia päälaellaan.  Oikealla on valkoisella lumella raidoitetun kalliotausta päällä kirja.  Sen kannessa lukee sinisellä Jari Ehnrooth ja sen alla Kymmenen vaatimusta eri riveillä.  Välissä on keltaisella kaksi tukkimiehen kirjanpidon kuvitysta. Alinpana on sinisellä teksti vapaalle ihmiselle.  Taustalla on harmaan valkoisella Jari Ehnroothin kasvokuva.

Kuva: Otava

 

Jari Ehrnroothin uutuuskirjan keskeisenä teesinä on, että yksilön vapauteen kuuluu ensisijaisesti vastuu ja ponnistelu. Jokaisen tulee vaalia hyvinvointiaan, määritellä itselleen eettiset arvopäämäärät, tehdä parhaansa ja toteuttaa itseään muita varten. Vain tällä tavoin vapauteen uskova länsi voi tulla vahvaksi jälleen ja voittaa autoritäärisen idän.

Rajattomien mahdollisuuksien veltostama läntinen ihminen on unohtanut itsekurin jalostavan merkityksen. Ehrnrooth haluaa kaikkien nostavan suoritustasoa ja antavan parhaansa ennen kuolemaa. Nautinnoilla on sijansa, mutta niiden tulisi vahvistaa, ei rappeuttaa kehoa ja mieltä. Parhaita aktiivisia nautintoja ovat urheilu ja seksi.

Tänään 60 vuotta täyttävän Jari Ehrnroothin kirja on voimistava tutkimusmatka ihmisyyden ytimeen. Meidän kaikkien on uudistuttava perinpohjaisesti, korotettava rimaa ja hyväksyttävä yksilön luovuttamaton vastuu hyvästä elämästään.

Jari Ehrnroothin kymmenen vaatimusta vapaalle ihmiselle ovat:

1. Valitse elämä

2. Antaudu muutokselle ja luo maailma uudeksi

3. Intohimossa ylitä itsesi

4. Pidä huoli että kaikki lahjasi tulevat käyttöön ja annat parhaasi ennen kuin kuolet

5. Keskity aktiivisiin nautintoihin jotka vahvistavat kehoa ja mieltä

6. Ole oman itsesi arvojohtaja

7. Toteuta itseäsi muita varten

8. Älä koskaan alistu

9. Jalosta elinvoimaasi ja eettisyyttäsi

10. Elä vapaana vapauden ideasta

 

Jari Ehrnrooth on kirjailija ja kulttuurintutkija sekä kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on julkaissut useita kauno- ja tietokirjoja ja toimii yhteiskunnallisena keskustelijana, mielipidevaikuttajana ja Ylen kolumnistina.