Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.04.2024

Japaniin ensimmäistä kertaa Tapio Wirkkalan laaja yksityisnäyttely useisiin näyttelypaikoihin yhteistyössä EMMAn kanssa

Tapio Wirkkalan ensimmäinen yksityisnäyttely Japanissa, The Sculptor of Ultima Thule, kiertää useissa näyttelypaikoissa vuosien 2025–2026 aikana. Näyttely tarjoaa laajan katsauksen Wirkkalan ikoniseen tuotantoon, ainutlaatuiseen suunnitteluprosessiin ja häntä innoittaneisiin Lapin ja Venetsian maisemiin.

 

Kuvassa on vasemmalla musta-valkokuvassa Tapio Wirkkala kasvokuvassa. Hän katsoo oikealle ja polttaa piippua. Hänellä on valkoista partaa ja hiukset.  Oikealla on vaalean ruskeaa muotoiltua ylöspäin huipentuvaa muotoa ja siinä on keskellä aukko.

Muotokuva: Tapio Wirkkala. Kuva: Maaria Wirkkala. Teoskuva: Tapio Wirkkala, Neliö (yksityiskohta), 1950-luku. Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma/EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Kuva: Ari Karttunen/EMMA

 

Vuonna 2025 käynnistyvä kiertue juhlistaa suomalaisen modernismin edelläkävijä Tapio Wirkkalaa (1915–1985), jonka syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Wirkkala tunnetaan visionäärisenä taiteilijana, joka työskenteli poikkeuksellisen laaja-alaisesti taiteen ja muotoilun saralla.

Hänen suunnittelutyönsä ulottui niin taide-esineistä teolliseen muotoiluun, graafiseen suunnitteluun, näyttely- ja rakennussuunnitteluun sekä veistoksiin ja suurimmassa mittakaavassa ympäristötaiteeseen. The Sculptor of Ultima Thule -kiertonäyttely tarjoaa laajan katsauksen Wirkkalan taiteelliseen tuotantoon ja se on kuratoitu yhteistyössä EMMAn  ja Japanin asiantuntijoiden kanssa.

Noin 300 teoksesta koostuva näyttely sisältää harvoin esillä olevia vaneriveistoksia sekä Wirkkalan muun muassa Iittalalle, Veninille ja Rosenthalille suunnittelemia design-esineitä ja prototyyppejä. Samalla näyttely luo katsauksen Wirkkalan elämän keskeisimpiin maisemiin, Lappiin ja Venetsiaan.

Näyttelyn runko rakentuu Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelman teosten ympärille. Kokoelma on suurin olemassa oleva kokonaisuus Tapio Wirkkalan ja tämän puolison, taiteilja Rut Brykin tuotantoa. Kokoelma perustuu taiteilijaparin henkilökohtaisiin arkistoihin ja se on ollut sijoitettuna EMMAan vuodesta 2017 lähtien. The Sculptor of Ultima Thule sisältää myös laajan valikoiman lasi- ja hopeateoksia, jotka on lainattu Suomen johtavasta modernin lasin ja keramiikan kokoelmasta, Collection Kakkosesta. Teokset valmistellaan EMMAssa Japanin kiertuetta varten.

The Sculptor of Ultima Thule -kiertonäyttely käynnistyy vuonna 2025 Tokio Station Galleryssa Wirkkalan 110-vuotisjuhlavuonna. Vuosien 2025–2026 aikana näyttely kiertää useissa, myöhemmin julkistettavissa näyttelypaikoissa ympäri Japania.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä EMMAn, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön sekä japanilaisen Blue Sheep -yhtiön kanssa.

https://emmamuseum.fi/