Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.01.2022

ITE-taiteilija Ullakaisa Kaarlelan Kahdet askeleet -näyttelyssä Salossa omaishoitajan tuntoja

Salon taitokeskuksen galleriatila Kompuuki aloittaa näyttelyvuotensa porilaisen ITE-taiteilija Ullakaisa Kaarlelan (1950) puhuttelevilla kirjontateoksilla. Kaarlelan omaa elämää ja taidetta ovat sävyttäneet vuodet vaikeasti vammaisen tyttärensä omaishoitajana sekä lukuisat muut hänen kuulemansa tarinat omaishoitajien elämästä.

 

ITE-taiteilija Ullakaisa Kaarlela on tallentanut elämää ja tarinoita kirjontatöihinsä, joita on esillä Kahdet askeleet -näyttelyssä 28.1.–31.3.2022 Salon taitokeskuksessa.

Osa Ullakaisa Kaarlelan kirjontatyöstä Kahdet askeleet. Kuva: Salon taitokeskus

Kaarlela onkin kuin tarinankertoja: hän on loputtoman kiinnostunut ihmisten elämästä ja tarinoista, jotka piirtyvät kankaille värikylläisinä, voimakkaina ja vapaasti kirjottuina taideteoksina. Vaikka jotkut teokset kuvaavat vaikeitakin asioita, niistä kumpuaa myös vahva elämänilo ja kiitollisuus.

Ullakaisa Kaarlela kuuluu Suomen eturivin ITE-taiteilijoihin, jonka teoksia on ollut näytillä useissa valtakunnallisissa ITE-taiteen näyttelyissä sekä muun muassa Slovakian kansallisgalleriassa Bratislavassa. Hänen teoksiaan on päätynyt myös sveitsiläisen taiteenkerääjä Max E. Ammannin kokoelmiin.

Milla-tyttären kupolema tammikuussa 2020 oli Ullakaisa Kaarlelalle shokki, mutta sitten Kaarlela tarttui kirjontatyöhön, jossa laittoi Millan nukkumaan puun alle Juseliuksen mausoleumin viereen Porin Käppärän hautausmaalle.

Ullakaisa Kaarlelan kirjontatyö (osa). Kuva: Veli Granö
 
Salon taitokeskuksen galleriatila Kompuuki avasi ovensa syksyllä 2021 ja nyt esillä oleva näyttely on Kompuukin kolmas ITE-taiteen näyttely.

– Meille yhdistyksenä on tärkeää edistää arjen luovuutta. Haluamme kannustaa katsojia paitsi kokemaan, myös rohkeasti pohtimaan omia mahdollisuuksia vapaaseen ilmaisuun. ITE-taide on mielestäni paljon muutakin kuin katsonnan kohde, se on lupa itselliseen ajatteluun, toteaa Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto.

Ullakaisa Kaarlela: Kahdet askeleet 28.1.–31.3.2022
Salon taitokeskus/ Galleria Kompuuki