Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.11.2019

Itä-Suomen museot suunnittelevat Suomen suurinta yhteisnäyttelyä

Itä-Suomen kaupungit Lappeenranta, Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Savonlinna sekä alueen maakuntaliitot tavoittelevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupunki -titteliä Itä-Suomeen vuodeksi 2026. Hanke on edennyt Saimaa-ilmiö-nimellä ja kulttuuripääkaupunkititteliä haetaan Savonlinnan nimissä.

Kuvassa on valkoisella pohjalla sinisin isoin kirjaimin Saimaa ilmiö.

 

Osana Saimaa-ilmiö 2026 -kulttuuripääkaupunkihanketta Itä-Suomen museot ovat päättäneet toteuttaa yhteistuotantona Saimaa-ilmiö – Suomen suurin näyttely -kokonaisuuden. Näyttelyn suuruus tulee sen pitkästä ajallisesta kestosta, näyttelyn jakautumisesta neljän maakunnan eri museoihin sekä laajasta näkyvyydestä verkossa.

Lisäksi ensi vuoden alusta valtakunnalliseen Finna-hakupalveluun rakennetaan Itä-Suomen museoiden yhteinen Saimaa-ilmiö Finna, joka sisältää alueen museoiden digitaaliset aineistot ja kokoelmat. Alueen runsas kokoelmatarjonta saadaan siten laajasti esiin verkkonäkyvyydellä.

Saimaa-ilmiön tavoitteena on kehittää ja lisätä ylimaakunnallista yhteistyötä. Kulttuuri nähdään alueen vahvuutena sekä elinvoimatekijänä, minkä vuoksi sen asemaa halutaan vahvistaa, laajentaa ja tehdä näkyväksi yhteisellä imago- ja kehittämistyöllä. Yhteistyön syventäminen on Joensuun kaupungin kulttuurijohtajan ja Saimaa-ilmiön valmisteluryhmän puheenjohtajan Sari Kaasisen mukaan yksi hankkeen hienoimmista asioista.

- Saimaa-ilmiössä on hienoa, että ajatellaan isommin ja laajemmin, sillä yhdessä olemme paljon enemmän.