Hyppää pääsisältöön
Marja Jähi-Salo / 31.07.2020

Ilokuvafestivaali onnistuttiin järjestämään - tarjolla onnellisia loppuja

Korona-ajan menetettyihin elokuvatapahtumiin tuo poikkeuksen Mäntyharjulla meneillään oleva ja viidettä kertaa järjestettävä Ilokuvafestivaali.  Tapahtuma on tänä vuonna yhden päivän pidempi kuin aiemmin ja ajoittuu keskiviikosta 29. heinäkuuta sunnuntai-iltaan 2. elokuuta.  Tarjolla on jälleen hyvän mielen elokuvia ja dokumentteja, joissa katsojalle luvataan onnellisia loppuja ja kohottavia tarinoita.  Lisänä on kahdelle illalle musiikkiohjelmaa, joissa esiintyvät Eero Hämeenniemi ja Oona Airola.

Kuvassa on Roosa Toivonen istumassa läppäri sylissään iloisesti nauraen.  Hänellä on tummat hiukset ja musta mekko päällään.

Roosa Toivonen iloitsee Ilokuvafestivaalin toteutumisesta.  Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Ilokuvafestivaalin vetäjä Roosa Toivonen on erityisen tyytyväinen siitä, että festivaali pystyttiin järjestämään.  Koronatilannetta seurattiin koko ajan ja päätökset järjestämisestä pystyttiin tekemään vielä niinkin myöhään kuin heinäkuun toisella viikolla.  Valmisteluja oli tehty ja mm. elokuvien ennakkonäytöksiä saatiin mukavasti ohjelmistoon.  Toivonen arvelee, että syynä oli myös epävarmuus syksystä.

Mukana ohjelmistossa on monipuolisesti tuotantoja eri maista ja lisäksi kotimaisia ensi-iltoja kuten Eden ja Seurapeli.  Saudi-Arabiasta on esillä elokuva Maryam  ja sen ohjaaja Haifaa al Mansour on Saudi-Arabian ensimmäinen naisohjaaja.  Islannista puolestaan tulee Pohjoismaiden neuvoston palkitsema Woman at war, jossa kiltti kuoronjohtaja vaihtuu illalla ekoterroristiksi.  Ohjaus on Benedikt Erlingssonin.  Sunnuntain dokumenteissa pääsee kuuntelemaan Seeking new paths –dokumentin tekijää Päivi Kapiainen-Heiskasta, joka kuvasi mikkeliläisen yrittäjän muuttunutta uutta elämää ja ponnisteluja Aurinkorannikolla.

 

 

Ilokuvafestivaalin paikkamääriin ovat vaikuttaneet tietenkin meneillään olevat koronarajoitukset ja siksi lippuja on ollut saatavilla noin kolmannes normaalimäärästä.  Aikaisempina vuosina kävijöitä on ollut tuhansissa, mutta tällä kertaa tavoitteet asetettiin 600-800 kävijään.  Roosa Toivonen arveli, että nyt oli patoutunutta tarvetta elokuvakäynteihin, sillä lippuja oli myyty jo 800 jo festivaalin alussa.  

Toivonen kertoi, että Ilokuvafestivaalilla ei ole tavoitteena kasvaa isoihin mittoihin ja päällekkäisiä näytöksiä ei järjestetä. Sitä kokeiltiin, mutta se johti yleisössä valinnan vaikeuksiin ja sen mukaiseen palautteeseen.  Mieluummin pidennetään esityksiin käytettävää aikaa, kuten tehtiin tänä vuonna ja aloitettiin päivää aikaisemmin sekä venytettiin sunnuntai-iltaan.

 

Kuvassa on osa Ilokuvafestivaalin julisteesta ja siinä on piiroskuva, jossa näkyy ihmisen ja kahden koiran hahmot.

Osa Ilokuvafestivaalin julisteesta. Kuva: Ilokuvafestivaali

 

Mielenkiintoista musiikkiohjelmaa elokuvien lomassa on tarjonnassa edustaa Eero Hämeenniemen ainoalaatuinen Impromeditaatiokonsertti sekä lauantaina Ykspihlajan Kino-orkesteri solistinaan Oona Airola.  Lisuketta iloiseen festivaaliin tuo paikallisruokatarjonta.  Elokuvafestivaalin järjestelyistä vastaa Mäntyharjun nuorisotoimi ja sen aktiivinen nuorten talkoojoukko.