Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.12.2020

Ilkka Remeksen kirjaan perustuvan elokuvan Omerta 6/12 tuotannossa muutoksia

OMERTA 6/12 -toimintatrillerin kuvaukset alkoivat lokakuussa. Elokuvaa on kuvattu Virossa ja Suomessa. Kuvaukset jatkuvat helmikuuhun 2021 asti. Kuvausten ensimmäisten viikkojen aikana elokuvan ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja Antti J. Jokinen sairastui ja jäi sairauslomalle. Tilanteesta huolimatta suurtuotantoa pyrittiin jatkamaan keskeytyksettä.

Sairausloman pitkittymisen myötä tilanne on muuttunut: Jokinen ei jatka ohjaajana eikä taiteellisesti vastaavana henkilönä. Tämän takia tuotanto on pyytänyt ohjaaja Aku Louhimiestä auttamaan vaikeuksiin joutunutta elokuvahanketta. Elokuva on määrä tehdä valmiiksi Louhimiehen ohjauksessa.

 

Kuvassa on tumma kypärän etupää ja siitä heijastuu presidentinlinna iltavalaistuksessa.

Omerta:6/12 ja 7/12 Artwork: Hermanni Suppanen/Brosmark. Kuva: Jere Hietala Photography

 

Tuotantoyhtiö on päättänyt tehdä myös muita muutoksia, joista ohjaajavaihdoksen lisäksi merkittävin on se, että kahden elokuvan sijaan tuotetaan yksi elokuva.

Tuotantoyhtiö Cinematicin toimitusjohtaja Sara Norberg kommentoi tuotannon muutoksia ja niihin johtaneita tapahtumia:

”Elokuvan kuvausten ensimmäisten viikkojen aikana olemme kohdanneet haasteita ohjaajan sairastumisen seurauksena. Tapahtumat ovat kuormittaneet työyhteisöämme. Pyydämme anteeksi kaikilta, jotka ovat tilanteessa kärsineet. Kenenkään ei tulisi joutua työssään olosuhteisiin, joiden kaltaisia tuotantoon osallistuvat ovat kokeneet. Kiitämme kaikkia työryhmämme jäseniä heidän antamastaan panoksesta, sitoutumisesta ja kärsivällisyydestä.

Haasteellisen alun jälkeen tuotanto etenee aikataulussa. Pyrimme kaikissa tuotannoissamme avoimeen keskustelukulttuuriin ja kiinnitämme tässä tilanteessa entistäkin tarkemmin huomiota jokaisen työryhmäläisen hyvinvointiin.

Ohjaajavaihdosta ei tehdä kevyin perustein. Tässä tapauksessa vaihdos oli välttämätön tuotannon jatkuvuuden turvaamiseksi. Aku Louhimies on juuri oikea valinta uudeksi ohjaajaksi. Hänellä on kokemusta isoista kansainvälisistä suurtuotannoista sekä toimintakohtauksien tekemisestä.  Olemme iloisia, että hän on suostunut ottamaan pestin vastaan. Louhimies on hypännyt kesken tuotannon hyvin vaativaan paikkaan.

Ohjaajan vaihtuminen on tuonut tuotantoon muutoksia. Muutokset saattavat edelleen olla mahdollisia projektin edetessä. Asettelemme monia yksityiskohtia vielä paikoilleen, esimerkiksi uuden käsikirjoituksen ja työryhmän uudelleenorganisoitumisen myötä.

Tiedotamme oma-aloitteisesti kaikista julkisista asioista sitä mukaa, kun ne ovat varmistuneet valtavan tuotannon monisyisissä prosesseissa ja julkisesti vahvistettavissa. Ihmisten terveyteen liittyvät asiat ovat yksityisiä, joten emme voi kommentoida niitä julkisesti.

Pyydämme elokuvan tekijöille rauhaa keskittyä luovaan työhönsä."
 
Omerta-tuotanto on Antti J. Jokisen ideoima ja ennen sairauslomaansa myös pitkälle hänen tuottamansa ja johtamansa hanke. Elokuvan tuotantoyhtiö on Jokisen perustama ja osaomistama Cinematic Productions S, jonka toimitusjohtaja on Sara Norberg. Elokuvan muita tuottajia ovat Sirkka Rautiainen (Teräsleidit, 2020), Evelin Penttilä / Stellar Film(mm. Helene, 2020) ja Mikko Tenhunen (Tuntematon sotilas, 2017).

Alunperin tuotannossa on ollut yhtäaikaisesti kaksi elokuvaa, Omerta 6/12 ja Omerta 7/12, sekä televisiosarja. Tuotantoyhtiö on nyt päättänyt, että tuotetaankin vain yksi Omerta 6/12-elokuva, jonka ensi-ilta on syksyllä 2021. Myöhemmin elokuvateatteriensi-iltansa jälkeen Omerta 6/12 nähdään myös televisiosarjana.
 
Omerta 6/12 perustuu Ilkka Remeksen bestselleriin 6/12 (WSOY, 1992). Alkuperäisen käsikirjoituksen ovat tehneet Antti J. Jokinen ja Mika Karttunen. Viimeisimmän käsikirjoituksen on kirjoittanut Jari Olavi Rantala.

Omerta 6/12 on panttivankitrilleri, jossa terroristit iskevät Suomen itsenäisyyspäivän juhliin Presidentinlinnaan. Elokuvan 6/12:n päähenkilö on Max Tanner, jota näyttelee Jasper Pääkkönen.

Omerta 6/12 -elokuvassa nähdään joukko suomalaisia ja ulkomaisia näyttelijöitä. Käsikirjoituksen muutoksien myötä tulee myös rooleihin muutoksia. Lopulliset näyttelijänimet julkaistaan myöhemmin.