Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.02.2021

Iittalan juhlavuodessa juhlitaan monesti

Tänä vuonna muotoilun, taiteen ja artesaanien kylä Iittala Village juhlii isosti. Vuosi 2021 on yhtä juhlaa muotoilun, taiteen ja artesaanien kylässä Iittalassa, Kalvolan pitäjässä Hämeenlinnassa. Tasavuosien juhlijoita on useita, joten vuosi 2021 on koko kylän yhteinen juhlavuosi.

 

Kuvassa on naivistitaiteilijan teos, jossa on tyttö kahden kissan kanssa.

Pirkko Pullinen-Valtonen, Kaverukset.  Kuva: Naivistit Iittalassa

 

Fiskars, Iittalan lasitehdas 140 vuotta

Kalvolan kirkko 100 vuotta

Designmuseo Iittala 50 vuotta

I-valo Oy 50 vuotta

Kultasuklaa 30 vuotta

Iittalan musiikkijuhlat 5 vuotta.

Juhlavuoden monumentti on syntymässä keskelle kylää. Liikenneympyrään rakennetaan parhaillaan perustuksia uudelle maamerkille, jonka toteuttaa Iittalan lasitehdas. Hämeenlinnan Skate ry rakentaa tänä vuonna Iittalaan skeittipuiston yhteistyössä alueen yhdistysten, yritysten, kaupungin ja muiden kumppanien kanssa. i-valo lahjoittaa parkille valot.

Kaikki Lasimäen toimijat ja pitäjän yrittäjät ovat mukana juhlavuodessa, jokainen omalla tavallaan. Juhlavuoden ohjelmaa täydentyy koko ajan.

 

Kuvassa on lasinkäsittelyä Iittalan lasitehtaassa.  Kuvassa näkyy lasintekijän kädet ja välineet.

Making of Birds. Kuva: Iittalan lasitehdas

 

Toukokuussa Designmuseo Iittalaan avautuu Suomen lasimuseon näyttely Suomen lasitaiteen ikonit ja niiden tekijät. Naivistit Iittalassa -säätiön talvinäyttelyyn pääsee pienissä, maksimissaan kahdeksan hengen ryhmissä tavallisten aukioloaikojen lisäksi. Toukokuussa avautuvan kesänäyttelyn kuratoi Veikko Halmetoja.

Kesällä Iittalan musiikkijuhlilla nautitaan muun muassa Bizet'n Carmenin ja Wilhelm Stenhammarin sävelistä. Minicarmen on Juhani Koiviston käsikirjoittama, ohjaama ja sovittama versio Carmenista koko perheelle. Kalvolan kirkon 100- vuotisjuhlaa vietetään syyskuussa. Juhlaa kunnioittaa läsnäolollaan myös Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.