Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.10.2019

Iisalmea valaisee nyt interaktiivinen Upeart Festival 2019 -valotaideteos, joka kutsuu leikkiin – katsoja voi ohjata valoja sovelluksella

Espanjalaisen taiteilijan Spidertagin neonväreillä leikittelevä valotaideteos on valmistunut Iisalmen Savonkadulle osana Upeart Festival 2019 -taidetapahtumaa. Valotekniikkaa uniikilla tavalla hyödyntävä ‘Interactive Neon Mural #6’ julkaistiin 1.10. järjestetyssä tilaisuudessa, jossa taiteilija sytytti teoksen valot ensimmäistä kertaa yleisölle. Samalla Spidertag kutsui kaupunkilaiset leikkiin – katsoja voi vaikuttaa interaktiiviseen teoksen värimaailmaan ja liikkeisiin valokaapeleita ohjaavan sovelluksen avulla.

 

 

Kuvassa on Iisalmen kaupungin Neon Mural#6, jossa on tummassa iltavalossa kuvattu talon pääty.  Siinä on valojuovia, jotka on ovat eri värisiä.  Päätykolmiossa on vihreä ja punainen kolmio sekä keltainen palkki.  Keskella on keltaisia kuvioita ja vihreä ylös-alas menevä juova.  Alempana on sinistä sahalaitaa ja punaisia sekä liloja vaakaviivoja. alhaalla on punaista ja sinistä sahalaitakuviota ja vihreät ja keltaiset u-kuviot.

‘Interactive Neon Mural #6’ valaisee nyt Iisalmen syksyä. Kuva: Spidertag

 

Iloisia värejä, geometrisia muotoja, retrokaikuja ja huippumodernia teknologiaa – tätä kaikkea tarjoilee Iisalmeen syntynyt ainutlaatuinen valotaideteos, joka valaisee nyt kaupunkia syksyn pimetessä. Neonväreissä hehkuvista, joustavista valokaapeleista muodostuva ‘Interactive Neon Mural #6’ on Spidertagin kuudes teos vuorovaikutteisten valotaideteosten sarjassa, jonka aiempia toteutuksia on nähty Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Chilessä.

Taiteilijanimellä toimiva Spidertag on tunnettu maailmalla juuri erikoisesta päämateriaalistaan, joka poikkeaa urbaanin muraalitaiteen valtavirrasta. Vaikutteita katutaiteen parissa pitkään työskennellyt Spidertag saa laajasti taiteen ja viihteen eri muodoista, mutta myös perinteisestä muraali- ja graffititaiteesta.

Savonkadulle syntynyt valotaideteos on ainutlaatuinen, sillä sitä voi myös ohjata vuorovaikutteisesti Lotus Lantern -sovelluksella, jota Spidertag pilotoi ensimmäistä kertaa Iisalmessa. Mobiililaitteeseen ladattavan sovelluksen, bluetooth-yhteyden ja teoksen yhteydessä löytyvän QR-koodin avulla katsoja voi ohjata valokaapelien värejä ja tutkia muutoksen vaikutusta kokonaisuuteen. Iisalmen kaupunki odottaa mielenkiinnolla, miten asukkaat ottavat teoksen vastaan ja miten innokkaasti sen kanssa ollaan yhteydessä – ja leikitään – kuten taiteilija itse vuorovaikutusta kuvaa.

“Iisalmeen syttyi uusi maamerkki! Spidertagin upea teos valaisee ja tuo energiaa ympäristöön, ja kaupunkilaisilta on tullut välittömästi positiivista palautetta. Julkinen taide todellakin muuttaa kaupunkikuvaa ja ympäristöä, ja teoksen sijaintipaikka nousi nyt aivan uudella tavalla esille”, Iisalmen kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marin kertoo.

Spidertagin ‘Interactive Neon Mural #6’ toteutettiin Savonkatu 13 -kiinteistön päätyseinälle. Teoksen toteutuksessa olivat mukana Upeart, Iisalmen kaupunki ja Kiinteistö Oy Savonkatu 13. Neljättä kertaa järjestettävä Upeart Festival 2019 tuo syksyn aikana julkisia taideteoksia kaupunkeihin ympäri maata.

- Lotus Lantern -sovellus Android-laitteille Google Play -kaupassa
- Lotus Lantern -sovellus iOS-laitteille App Storessa