Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.04.2021

Ihmeiden ILO!TALO tuo kierrätyksen kauneutta ja ripauksen riettautta Ilomantsiin

Kaikkiaan 15 ITE-taiteilijan kattaus tuo kesällä Ilomantsiin kierrätykseen perustuvaa kollaasitaidetta, valokuvia sekä vuoden 2021 ITE-taiteilijan. Lisäksi mukana on koko joukko moottorisahaveistäjiä, jotka pitävät huolen myös ripauksesta riettautta.

Kuvassa on ruskeapintainen naista esittävä nukke, joka on rehevässä viidakossa ja jossa on puita ja punaisia isoja marjoja.  Nukella on värikäs turbaani päässään.

Anna WildRosen teos Nainen kirsikkapuun alla. Kuva: Anna WildRose

 

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä yhdistyvät paikkakunnan nimestä napattu ilo sekä perinteikäs Kansallistalo, joka toimii näyttelytilana 1.7.–15.8.2021. Kuraattori Paula Huhtasen mukaan näyttely on päräyttävä kattaus tämän päivän ITE-taidetta.

”Ilotalo on moniulotteinen ja voidaan sanana mieltää hyvinkin eri tavoin. Ilomantsin näyttelyssä se tarkoittaa ennen kaikkea yhteisöllistä hyvää ja tekemisen iloa sekä aitoa ja vilpitöntä itse tehdyn elämän onnea”, Huhtanen luonnehtii.

Erotiikkaa ja kierrätystä

Näyttelyn pääjoukko koostuu Karhufestivaaleista tutuista moottorisahaveistäjistä, jotka tuovat nyt esiin aivan muita teoksia kuin mesikämmeniä. Tällä kertaa sahat lupaavat myös eroottista värinää.

”Ilomantsi on moottorisahataiteilijoille Karhufestivaalin takia tärkeä mekka, puunveistotaiteen sydän. Siksi näyttelyssämme on mukana kymmenen kiinnostavaa moottorisahaveistäjää. Muut mukana olevat viisi taiteilijaa avaavat ITE-taidetta muun muassa esinekollaasien paratiisimaisilla näkymillä”, Huhtanen kertoo.

Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko iloitsee siitä, että Ilomantsiin saadaan jälleen ITE-taiteen toinenkin tapahtuma elokuisen Karhufestivaalin lisäksi. Viime kesänä sellainen oli vuoden 2020 ITE-taiteilijan Paula Huhtasen Ilo ylimmillään -näyttely.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn järjestää MSL:n Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys. Näyttely huipentuu 12.–15. elokuuta kahdeksanteen Karhufestivaaliin, joka luo jälleen lisää teoksia paikkakunnalle rakentuvaan Tuhannen karhun maa -veistospuistoon.

”Ilomantsi on kehittymässä Suomen merkittävimmäksi ITE-taiteen näyttelypaikkakunnaksi”, Timo Reko kiteyttää.

 

Kuvassa on kaksi puusta veistettyä iloisesti hyppivää vasikkaa.

Aimo Laitisen teos Kirmailun iloa. Kuva: Aimo Laitinen

 

Rakkautta ja vihaa

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn kollaasitaiteilijoita ovat Hanna Viitala, Anna WildRose sekä Romurinsessa eli Marjut Kauppinen, jotka käyttävät teoksissaan pääasiassa kierrätysmateriaaleja.

Kierrätystä hyödyntää vahvasti myös Jori Tapio Kalliola, jonka Maaseudun Sivistysliitto valitsi vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi. Kalliolan työn tärkeimpiä polttoaineita ovat rakkaus ja viha. Hänestä kantaaottavuus kuuluu ehdottomasti taiteeseen.

”Viihdettä on tarjolla paljon – liikaakin. Siksi taiteen ykkösprioriteetti on herätellä, mitä tässä maailmassa on meneillään ja näyttää ristiriitaisuudet ja tragikoomisuudet”, Kalliola täräyttää.

Valokuvia ja musiikkia

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyyn osallistuu Ursula Kuula valokuvillaan, joissa hän käyttää usein apunaan lasipalloja.

Näyttelyn moottorisahaveistäjiä ovat August Eskelinen, Ulla Haglund, Raimo Hautaluoma, Timo Kareinen, Juha Käkelä, Aimo Laitinen, Taisto Pehkonen, Erkki Rytkönen, Timo Teittinen ja Markku Tuominen.

ITE-taiteen kanssa vuoropuhelua käy musiikkiteos, josta vastaa Joonatan Huuki. Hän luo Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyyn albumin verran äänimaailmaa tietokoneella.