Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.04.2023

Hyytävä urbaanilegenda kantaesityksenä Turun Kaupunginteatterin syksyssä

Turun Kaupunginteatterin syksyn pääohjelmisto täydentyy esityksellä, jossa yhdistyvät urbaanilegenda sarjamurhaajasta, dekkarin imu, alitajunnasta nousevat uhat ja mystiset ihmiskohtalot. Veden varaan -draaman kantaesitys on Päänäyttämöllä 16.11.

Kuvassa on hiukseet harallaan nuori mies, joka on puolivartalokuvassa ja mustassa paidassa. Hän on ikäänkuin turkoosissa vedessä ja yllä näkyy ilmakuplia.

Kuva: Turun kaupunginteatteri

 

Veden varaan -näytelmä kertoo Turun Aurajokeen epäselvissä olosuhteissa kadonneista nuorukaisista. Urbaanilegendan mukaan heidät on työntänyt jokeen jokituuppariksi nimetty sarjamurhaaja. Näytelmässä katoamisia selvittävät yksityisetsivä Janatuinen ja rikoskonstaapeli Helena.

Sitkeä kaksikko ei luovuta, vaikka johtolangat ovat katkenneet ja virkavallan kiinnostus siirtynyt jo eteenpäin. Umpisolmun lailla kiristyvä dekkarijuttu nostaa tiukoissa paikoissa ihokarvat pystyyn ja unenomaiset kohtaukset saavat mielikuvituksen laukkaamaan.

Sami Keski-Vähälän kirjoittama uusi näytelmä pohjautuu Jussi Marttilan vuonna 2020 ilmestyneeseen Veden varaan -romaaniin ja sen ohjaa Mikko Kouki. Keski-Vähälä ja Kouki ovat aiemmin tehneet yhteistyötä Päänäyttämöllä nähdyissä esityksissä Taru sormusten herrasta (2018), Nokia (2020) ja Hobitti (2021). Veden varaan -esityksen päärooleissa nähdään nousevat tähdet Mauno Terävä ja Linda Hämäläinen sekä hyisenä kaupungin läpi virtaava Aurajoki.