Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.11.2022

Housut pois sopii kaikille - miehillekin

Housut pois-musikaali on yksi lemppareistani ja nyt se on nähtävissä Haminassa. Alkuperäisen version takana on Terrence McNally ja sävellys ja sanoitus David Yazbek. Suomennos on Mikko Koivusalon. Haminaan tämän huikean spektaakkelin on ohjannut Jalle Niemelä.Olin aivan innoissani ja jännissäni, että millaisen ovat saaneet aikaiseksi, sillä tottakai odotin ihan parasta!

Housut pois on tarina, missä joukko miehiä on irtisanottu tehtaalta ja niinpä heillä ei mene kovinkaan hyvin. Naiset käyvät töissä ja kun paikkakunnalle saapuu Chippendalet, niin jopas... Kyllä se syö miestä, siis oikeaa miestä, joka ei lähe kuin miesten hommiin, haluaa olla hyvä aviomies, isä ja Mies.

Pääosassa on Jerry Lukowskin roolissa Tommy Larvi, joka on uponnut osaansa todella hyvin. Jerry painii oman ongelmansa kanssa, joka on se, että työttömän on hankala maksaa elatusmaksuja pojastaan Nathan Lukowskista. Poika, jota näyttelee aivan valloittavan luontevasti Pinja Saikkonen, on Jerrylle tärkeintä! Ihana teema; isä-poika-suhde!

Kun rahaa on saatava, niin Jerry saa oman elämänsä älynväläyksen ja haluaa toteuttaa vähän karumman Chippendale-esityksen, niin että siinä esiintyy oman elämänsä älynväläyksen ja haluaa toteuttaa vähän karumman Chippendale-esityksen, niin että siinä esiintyy oman kylän miehiä ja että he riisuvat kaiken... Ihan pienesti meinaa olla hankalaa saada joukko kasaan.

 

Kuvassa on kaksi miestä keskustelemassa ja taustalla näkyy ylhäältä alaspäin teksti Tony's.  Toisella miehistä on vaalean vihreä t-paita.

Kuva: Mari Salmenhaara

 

Jerryn paras kaveri on Dave. Jan Mykkänen on Davena ihan ilmiömäinen. Ilmeet ja elekieli loistaa. Dave on läski ja tekee kotihommia, palvoo vaimoaan, vaikka ei juurikaan koske häneen. Soutaa ja huopaa, kun ei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Toinen teema: miesten välinen ystävyys!

 

Kuvassa on neljä naista esiintymässä ja laulamassa. Yhdellä heistä on musta stetson päässään.

Kuva: Mari Salmenhaara

 

Housut pois on musikaali, missä on kaikille jotain. Niinpä, jos äkkiä ja huolimattomasti ajattelisi, että pääosin naiset lähtisivät sitä katsomaan, niin väärin, sillä siinä on juttua ihan kelle tahansa. Loistavat naiset antoivat oman panoksensa, joista heti on mainittava Jenni Roslakka, joka huseerasi parissakin roolissa, mutta laukoi kuolemattomia replojaan Jeanettena ja sai yleisön nauramaan.

Samaa kastia olivat Marjaana Simola Georgien osassa, Riitta Hotakainen Vickin roolissa, Nelli Eurasto Estellenä, Katariina Myller Pamina. Myllerin artikulaatio on aivan mahtavaa! Joka ikisestä tavusta saa selvää!

 

Kuvassa on viisi miestä sinisissä virkapuvuissa ja koppalakeissa.  Taustalla on tiiliseinää.  Kuvan sävy on sinertävä.

Kuva: Mari Salmenhaara

 

Kun porukka on saatu kasaan, kaikkien kommellusten ja vaikeuksien kautta, se on varsin kattava. Jerryn ja Daven lisäksi mukana ovat Harold, Juha Vilkki, jonka lauluääni on varsin ihana. Malcomin roolissa Aki Kelin otti kyllä yleisön haltuun laulullaan, ilmeillään, olemuksellaan ja viimeistään hautajaiskohtauksessa, mikä oli herkkää. Jouni Saikkonen on hauska "päin seinää"- Ethan! Jaakko Hämeenniemi on Härkä, eiku Noah. Huima sakki, mikä saattaa koko homman kunniakkaasti loppuun ja oli se vaan hienoa!

Musiikin säestys oli Anne ja Lemmenliaanit-orkesterin toimesta hoidettu ja se toimi!!!

Mutta - jokainen esityksessä nähty suoritus, rooli olivat vertaansa vailla. Miten on harjoitus tehnyt mestareita ja me yleisössä saimme vaan istua ja nauttia  ja kyllä, koko yleisö eli mukana ihan täysillä ja oli sellainen lämmin fiilis. Kyllä jaksoi taas ajella kotiin ihanan pyörryksissä kokemuksesta, jonka soisin monen kokevan.