Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.08.2021

Hobitti Turussa syksyllä - seikkailuista suurin, sankareista pienin

Turun Kaupunginteatteri tekee odotetun paluun Keski-Maahan. Taru sormusten herrasta -esitys jätti yleisön janoamaan jatkoa ja nyt uuteen seikkailuun tempaa Hobitti, joka paljastaa miten näkymättömäksi tekevä mahtisormus päätyi pienen hobitin haltuun. Ensi-ilta on Päänäyttämöllä 13.11.2021.

Teemu Aromaa on pääosassa eli Hobbittina Turun Kaupunginteatterin 13.11.2021 ensi-iltaan tulevassa näytelmässä.

Hobbitti, Teemu Aromaa. Kuva: Turun Kaupunginteatteri.

"Hobitti on seikkailu, jossa pieniltä eläviltä vaaditaan suurta rohkeutta. Ajat ovat kovat, kuten meilläkin täällä. Kuten tarinoissa sormus vetää puoleensa eikä päästä lumouksestaan, niin mekin haluamme avata teatterin ovet ja tarjota tämän tarinan. Se vaatii sisua, järjestelyjä, rohkeuttakin, mutta me teemme sen, koska tämä on intohimomme”, sanoo ohjaaja Mikko Kouki.

Joskus seikkailu valitsee sinut. Tämän saa huomata hobitti Bilbo Reppuli, jolle loputon kotoilu sopisi aivan mainiosti. Mutta kun Gandalf-velho ja kääpiöt esittävät hänelle tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, alkaa jännittävä vaellus läpi Sumuvuorten luolien ja Synkmetsän vaarojen. Matkan päämääränä on vallata takaisin Yksinäinen vuori ja sen sisällä odottava aarre, joka kuului muinoin kääpiöiden kansalle. Rikkauksien ja matkaseurueen välillä vain sattuu makaamaan tultasyöksevän lohikäärme Smaugin kokoinen este…  

Kaiken ikäisiä kiehtovan fantasiaseikkailun ytimessä on vaelluksen aikana lujittuva ystävyys, joka valaa rohkeutta ympärilleen niin, että pieninkin voi nousta sankariksi. Pitää vaan uskaltautua ulos ovesta!

Myyttinen fantasiaklassikko inspiroi huipputekijöitä

J. R. R. Tolkieninluoma saaga sijoittuu Keski-Maahan, jonka eri heimoja, kieliä, historiaa ja maantiedettä Tolkien kehitteli nuoruudestaan asti. Hobittiilmestyi kirjana vuonna 1937 ja siitä on julkaistu kaksi eri suomennosta: Lohikäärmevuori eli erään hoppelin matka sinne ja takaisin (1973), sekä Hobitti eli sinne ja takaisin (1985). Samaan fantasiamaailmaan sijoittuvat myös myöhemmin julkaistut Taru sormusten herrasta -trilogia ja Silmarillion.  

Tänä päivänä Hobitti on maailmankirjallisuuden klassikko ja sen toteuttaminen suurtuotantona ilo ja ylpeydenaihe Turun Kaupunginteatterille. Tarinan on dramatisoinut Sami Keski-Vähälä ja sen ohjaa Mikko Kouki. Leuat loksauttavasta esillepanosta vastaavat tutut tekijät vuoden 2018 Taru sormusten herrasta -menestysesityksen takaa; lavastus on Teemu Loikaksen, puvut Pirjo Liiri-Majavan, naamioinnit Minna Pilvisen. Mykistävää taitoa ja hengästyttävää lennokkuutta näyttämölle tuo myös yhteistyö Turun Taideakatemian sirkuslinjan kanssa. Sympaattisen antisankarimme Bilbo Reppulin roolissa nähdään Teemu Aromaa, Gandalfina Mika Kujala, Klonkkuna Miska Kaukonen. Lohikäärme Smaugin äänenä kuullaan Eero Ahoa.

“Lähdin tekemään tarinaa tarunhohtoisista hobiteista, mutta hyvin pian tajusin, että tarina kertookin oikeastaan meistä kaikista. Mukavuudenhaluinen Bilbo uskaltaa lähteä seikkailuun, joka muuttaa häntä. Hänen laillaan meidän kaikkien on joskus oltava rohkeita ja lähdettävä kohti tuntematonta, avattava ovi, astuttava pois koloistamme ja suunnattava nokka kohti tuntematonta. On kiehtovaa miettiä, valitseeko sitä itse matkan, joka on tehtävä, vai valitseeko seikkailu seikkailijan”, Kouki pohtii.