Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.11.2022

Hilima: Kaikellaasia kokkalehia

Hilima havaatti korona-aikana, notta nettiaikana pääsöö huutokauppoohin netissä. Saa istua kotona lavittalla ja vaharata, minkälaasia kokkalehia ja mööpeliä on myynnis.

Tuloo välillä silimät kipiäksi, ku syynää pari tuhatta romukokkalesta tarkoon. Tälläänen maalaasfrouva ei voi ku ihimitellä, mitä kaikkia myyrähän. Huutokauppavillitys leviää myös lehtihinki ja ne puffaa ku mikkäki tavaroota. Hilima ei oikeen tykkää tällääsestä afääristä, ku Hilima päättää itte, mistä tykkää. Ei tartte ähittää!

 

Kuvassa on soikeiden tarjoilulautasten päällä kastikekulho, jossa on reinassa sinisiä kuvioita kuten lautasissakin.

Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Vihiitty aviomies kyselöö hyvinki rehevää, notta mitäs se akka ny tarvittoo? Akkaasen luonto on sellaanen, notta kotua pitää laittaa aina vähä uureksi, notta sielu lepääs mukavasti. Ny on vissihin huutokauppiahien kultaaset aijat, ku kaikellaasit kyläpössöökki pitää huutokauppaa. Meiränki kyläs Renttu-Maijan Jaakkoo ilimootti paikallises leheres, notta ny on oikiat markinat livenä seurojen taloolla. Sai kuulemma vierä tavaraa myyntihin. Jaakkoo lupas hyvät rahat kaikista kokkalehista, ku o hyvät aijat.

­­­­Mentihin krannin Santran kans taloolle (ei olla käytykää ku viimmeeksi seuroos nuan 100 vuotta sitte) vahtaamahan, mitä o myynnis. Kyllä oli kuulkaa romua. Oli monta tuttua kaffiserviisiä, oli aitoosta hajettuja ruosteesia kirvehiä ja viikattehia, kersojen kittanaksi kissahtaneita renttuja. Oli sota-aikaasia monoja ja akkaan killuttimia. Vaikka mitä. Oltihin Santran kans tyytyvääsiä, notta rookattihin paikalle, ku päästihin vähitellen seleville romujen omistajista. Kaikellaasta sitä meirän kylästä löytyyki. Teki oikeen ilikiää, ku havaattin köyhän hopiaasen nekan ja sokurikupin. Se oli mennä talavena kuollehen Fiian tärkiä, soli saanu sen serkultansa Amerikoosta. Eipä kersat välittänehet.

Olin luvannu vihiitylle aviomiellen, notta lisää kokkalehia ei osteta. Mutta ku myynnis oli hihinaanen tapeetti, justihin sellaanen ku meirän mummalla oli. Aiva ehiä, veheriääset ja punaaset rairat oli ku uuret. Lopulta se maksoo sama verra ku kilo sisäfilestä. Pakko oli hankkia. Sitte sielä oli luupäisiä gaffelia ja haarukoota silikkises looras. Hilimalla ei ollu sellaasia, mutta se muisti, ku mumma tykkäs niistä. Ittellensä voi ostaa lapsuuren tavaroota takaasi, niinku ny nämäki. Loota mahtuu oikeen hyvin vierashuonehen lootaan.

 

Kuvassa on Myrna astiaston sokerikko, kermakko ja osa kahvikuppia.

Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Mutta sitte kuulkaa. Renttu-Maijan Jaakkoo rupes huurattamahan 12 hengen ruokaserviisiä. Se oli justihin se Sikne, jota moon ettiny monet vuoret. Seki oli mumman, mutta se antoo sen vanhimmalle poijallensa. Sikne on kotoosin 40-luvulta. Mumma sai vaarilta, kusse tuli sorasta. Kauhia ku ihimiset huuti sitä kilipaa. Eres istuva klanipäälihaniska nosti euron kerrallansa, pössöö. Mä melekeen pökkäsin sitä, mutta joku sisuskaluus kielti. Pakkohan serviisi oli ostaa, maksoo, mitä maksoo. Oli kauhia pakkaaminen. Fateja ja soosikuppiaki oli monin kappalehin. Arapian sinivalakoonen on niin koria, ei karuttanu yhtää. Pyhäämiestenpäivänä syörähän karialanpaistia ku ennen aikahan. Mutta ensi käyrähän kirkolla hauroolla sytyttämäs kynttylät. Laitan mumman hauralle oikeen isoon.

– Tuli mielehen vihiitty aviomies siinä kiiruhus. Huurin vielä Kellokosken kirvehen, pajas taotun viikattehen (varsi puuttuu) ja oikian Hili. Ku se tykkää pitää sellaasia liiveris, ja epäälin, notta pientä pehemitystä tarvitahan.

Kyloli oli suuremmoonen pyhä. Mietiin, notta kuinka Jaakkoo on saanut kaikki kokkalehet myyntihin. On tainnu puhua pehemoosia hinnoosta myyjille. Ei taira tulla toista huuratusta meirän kylähän, mutta täs ensimmääses oli ehtaa tavaraa ja halavalla. Mutta mä sain siknet. (Toistaaseksi pirän myrnat looras piilos, vien ne suorahan autosta kokille orottamahan.)

Vihiitty aviomies tuumas, notta vähällä selevittihin tästä rulianssista. Naureskeli partoohinsa, ku sillä on niin kätevä akka. Tykkäs kirvehestä. On se Mies.

Hilima

Kokkales = tavara, ei suuri
Ähittää = painostaa
Olla rehevää = olla leuhkana, ylpeillä
Pössöö = pöhlö, höperö
Hihinaanen tapeetti = kuvakudonnainen, jota pidetään
sängynpeittona, oviverhona tai seinävaattena. On usein
leveäraitainen, vihreä ja punainen vaihtelee. On taidonnäyte
kangaspuissa istuvalta