Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.09.2020

Hiihtäjä Mona-Liisa Nousiaisen tunteikas elämäkerta kertoo monilahjakkaan ihmisen tarinan

Mona-Liisa – Urheilija, muusikko, ihminen (Gummerus) on Yle Urheilun toimittajan Laura Arffmanin kirjoittama elämäkerta ystävästään maastohiihtäjä Mona-Liisa Nousiaisesta. Nousiainen eli ihmeellisen elämän: Hiihdon nuorten moninkertainen maailmanmestari eteni huipulle aikuisten maailmancupin osakilpailuvoittajaksi.

Kuvassa on osa kirjan kannesta, jossa Mona-Liisa Nousiainen on hiihtämässä ja kuva on takaapäin.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Gummerus

 

Lahjoja riitti myös musiikkiin, ja Nousiainen voitti 15-vuotiaana Kultainen Harmonikka -kilpailun. Menestyksen ohella tuli muutakin. Tyttären vaikea sairaus. Nopeasti hiipuva urheilu-ura, joka päättyi keväällä 2018. Heti perään tieto vatsasyövästä. Kesästä 2019 tuli Nousiaisen viimeinen.

Ennen kuolemaansa Mona-Liisa oli pyytänyt ystäväänsä urheilutoimittaja Laura Arffmania kirjoittamaan kanssaan kirjan. Arffman saattoi loppuun työn, jonka he aloittivat. Syntyi koskettava, ilon sävyttämä elämäntarina, joka valottaa hiihtouran taustoja sekä Mona-Liisan tuntemattomia puolia, äitiyttä ja ystävyyttä.

Laura Arffman on Yle Urheilun toimittaja ja ruutukasvo. Mona-Liisa on hänen esikoisteoksensa. Se perustuu haastatteluihin, kotiarkistoihin ja Arffmanin muistoihin.

Kirja julkistetaan keskiviikkona 30.9.