Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.07.2019

Heurekassa vietetään ensimmäisen kuukävelyn 50-vuotispäivää lauantaina 20.7.

Tiedekeskus Heureka osallistuu eri puolilla maailmaa vietettävään Apollo-ohjelman 50-vuotisjuhlintaan järjestämällä Kuupäivän lauantaina 20.7. Kuupäivän ohjelma sopii koko perheelle.

 

Kuvassa on kuu ja siitä näkyy noin puolet ja osa himmeästi.  Valo näkyy vinosti vasemmalta oikealle.  Muu osa on mustaa musta-valkoisessa kuvassa.

Kuva: Heureka

 

Apollo 11 laukaistiin avaruuteen 16. heinäkuuta 1969. Neljä vuorokautta myöhemmin sen laskeutumismoduuli Eagle saavutti Kuun pinnan. Heinäkuun 20. päivänä Maassa saatiin ensi kertaa nähdä ihmisiä toisen taivaankappaleen kamaralla, ja kuulla Neil Armstrongin kuuluisat sanat: ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle.”

Heurekan Kuupäivässä nähdään kuvakertomus rakettien koon kehittymisestä ja siitä, millaisella raketilla Kuuhun lopulta päästiin. Tiedettä pallolla -kohde hohtaa jättimäisenä Kuuna ja planetaarioelokuvien yhteydessä kurkistetaan myös Kuuhun. Päivän aikana voi piirtää Kuun ja valmistaa siitä itselleen pinssin tai opetella Kuun merien eli tummina näkyvien basalttitasankojen nimet.

Kuupäivä Heurekassa lauantaina 20.7. Tapahtumapäivän ohjelmiin voi osallistua Heurekan näyttelylipulla. Kuupäivän tarkempi ohjelma löytyy Heurekan verkkosivuilta: https://www.heureka.fi/tapahtumat/

 

Kuvassa on astronautti Buzz Aldrin kävelyllä valkoisessa avaruuspuvussa, jossa on USA:n lippu hihassa.  Kuun pinta näkyy tummana ja vaaleana kivisenä pintana.

Alrrin Buzz käveli ensimmäisellä Apollo 11 kuulennolla toisena ihmisenä kuun pinnalla 15 minuuttia ensimmäisenä kävelleen Neil Armstrongin jälkeen.  Kuva: NASA