Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.10.2021

Helsinkiin uusi teatteri - Nordic Theatre Companyn avausnäytelmässä Samuli Edelmann, Eero Aho ja Aku Hirviniemi Paavo Westerbergin ohjauksessa

Nordic Theatre Company on kansainvälisesti palkitun teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Paavo Westerbergin ja tuottaja Pete Eklundin perustama uusi teatteri. Teatterin visiona on saattaa parhaat tekijät yhteen ja tuottaa laadukasta tetteritaidetta katsojille ja kehittää taiteellisia sisältöjä ja tekijöiden käsialoja. Uuden teatterin avajaisnäytelmänä nähdään Yasmina Rezan moderni klassikko Taide, jonka Paavo Westerberg ohjaa. Esitys saa ensi-iltansa Savoy-teatterissa toukokuussa 2022.

Uuden Nordic Theatre Companyn ovat perustaneet teatteriohjaaja Paavo Westerbergin ja tuottaja Pete Eklund ja avajaisnäytelmä Taide tulee ensi-iltaan Savoy-teatterissa toukokuussa 2022.

Paavo Westerberg. Kuva: www.facebook.com/Paavo Westerberg

- Unelmana on rakentaa teatteri, jossa sekä tekijät että katsojat viihtyvät, ja voivat kokea jotain ainutlaatuista. Haaveena on, että katsojilla ja tekijöillä on mahdollisuus kohdata miljöössä, jossa on hyvä ja helppo olla, Westerberg summaa.

- Nordic Theatre Company on innostava ja inspiroiva alusta saattaa ideoita ja elämyksiä yleisön koettaviksi, Eklund kertoo.

Nordic Theatre Companyn avajaisteoksena nähdään ranskalaisen Yasmina Rezan vuonna 1994 kantaesityksensä saanut Taide, joka on ollut menestys ympäri maailmaa. Modernin klassikon keskiössä on kolme miestä, joita Nordic Theatre Companyn esityksessä esittävät maan ykkösnimiin kuuluvat Eero Aho, Aku Hirviniemi ja paluun teatterilavalle yli 15 vuoden tauon jälkeen tekevä Samuli Edelmann. Näytelmän ohjaa lukuisista menestysohjauksistaan tunnettu, Nordic Theatre Companyn taiteellinen johtaja Paavo Westerberg. Pete Eklundin tuottaman esityksen ensi-ilta on Savoy-teatterissa 18.5.2022.

- Yasmina Rezan katse miehiin on hienosyinen ja oivaltava. Reza näkee miesten välisen valtadynamiikan kauniilla, julmalla ja armottoman hauskalla silmällä. Elämme parhaillaan melkoisen polarisoituneessa maailmassa. Jokaisen tulisi valita puolensa. Miesten välisessä konfliktissa valkoinen taulu edustaa kuitenkin lopulta myös mahdollisuuksia ja siltoja. Sitä tämä aika tarvitsee. Dialogia, kuuntelemista ja hyväksyntää. Ei vastakkainasetteluja, Westerberg valaisee.

- On suuri ilo tehdä tämä teos teatterimme avajaisnäytelmänä, Eklund jatkaa.

Theatre Companyn Yasmina Rezan modernissa klassikkonäytelmässä Taide loistavat Eero Aho, Aku Hirviniemi ja  paluun teatterilavalle yli 15 vuoden tauon jälkeen tekevä Samuli Edelmann.

EeroAho, Aku Hirviniemi ja Samuli Edelmann. Kuva: Marica Rosengård

Taide on tarkkanäköisen älykäs ja viihdyttävä komediallinen draama miesten välisestä ystävyydestä, taiteesta ja taidepuheesta. Tapahtumat käynnistyvät, kun fiksu ja menestynyt ihotautilääkäri Serge (Eero Aho) ostaa kauttaaltaan valkoisen taulun ja maksaa siitä 200 000 Ranskan frangia. Hänen paras ystävänsä Marc (Samuli Edelmann), älykkö ja insinööri, pitää taulua roskana, ja loukkaantuu Sergelle syvästi siitä, että Serge oli ostanut taulun kysymättä häneltä ensin mielipidettä asiasta. Kun konfliktia saapuu selvittämään vielä miesten yhteinen ystävä, miellyttämisenhaluinen Yvan (Aku Hirviniemi), on soppa valmis!

Maamme johtaviin teatteriohjaajiin lukeutuva, kansainvälisesti palkittu ohjaaja ja näytelmäkirjailija Paavo Westerberg ja pitkän uran musiikin, elokuvan sekä TV- draaman ja viihteen tuottajana ja markkinoijana tehnyt Pete Eklund ovat perustaneet Helsinkiin uuden teatterin. Unelma ketterästä, parhaita tekijöitä yhteen kokoavasta teatterista on kytenyt intohimona kummankin tekijän unelmissa jo koko viime vuosikymmenen.