Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.03.2020

Helsinki Ballet Festival tuo uuden Harri Wessmanin sävellyksen näyttämölle huhtikuussa

Helsinki Ballet Festival järjestetään Aleksanterin teatterissa 17.-19.4.2020. Festivaalin teema Balettia ajastamme tarkastelee sitä, kuinka baletin kieli on ajatonta, mutta samalla uudistuvaa. Festivaalin ohjelmisto koostuukin kolmen eri sukupolven venäläisen koreografin uusista ja Suomessa ennennäkemättömistä teoksista sekä venäläisen baletin helmistä.

Helsinki Ballet Festivalin kohokohta on lauantaina 18.4. nähtävä Suomen kantaesitys uudesta Ne toiset -tanssiteoksesta, joka perustuu säveltäjä Harri Wessmanin uuteen sävellykseen. Lisäksi festivaalilla esitetään perjantaina 17.4. yleisön suosikki Anna Karenina ja sunnuntaina 19.4. klassikkobaletti Don Quijote. Lauantaina 18.4. Ne toiset -teoksen lisäksi festivaalin ohjelmistossa on Balettia ajastamme -gaala, jossa nähdään katkelmia klassisen baletin mestariteoksista, kuten Le Corsaire ja Gajaneh sekä uusia tulkintoja baleteista Coppelia, Romeo ja Julia sekä Kesäyön uni.

 

Kuvassa on Karjalan Tasavallan balettiryhmän tanssijoita.  He kurkottavat kaikki yhtä kyyryssä olevaa tanssijaa, joka on edessä.

Ne toiset. Kuva: Karjalan tasavallan musiikkiteatteri / Emilia Hoving

 

Uuden, Ne toiset -teoksen koreografiasta vastaa nuori pietarilainen Valerie Kasparova ja sen orkesterina soittaa Venäjän Karjalan tasavallan musiikkiteatterin orkesteri, jota johtaa Suomen radion sinfoniaorkesterin apulaiskapellimestari Emilia Hoving. Festivaalin tanssiteokset esittävät Venäjän Karjalan tasavallan musiikkiteatterin baletin tanssijat. Musiikkiteatterin baletin taiteellisena johtajana toimii Kirill Simonov, joka kuuluu venäläisen baletin ilmaisun uudistajiin. Festivaalilla nähdäänkin hänen balettinsa Anna Karenina Rodion Shchedrinin musiikkiin. Festivaalin päättää klassikko Don Quixote maailmankuulun koreografin, venäläisen baletin mestarin Petipan mukaan, jonka Kirill Simonov on uudelleensovittanut. Tämän teoksen esittävät Karjalan tasavallan musiikkiteatterin baletti ja orkesteri. Vauhdikas ja hauska esitys sopii koko perheelle.

Säveltäjä Harri Wessman kertoo Ne toiset -teoksen synnystä seuraavaa: “Teos syntyi vuorovaikutuksessa Hannu Hyttisen kanssa, jonka kanssa olemme intohimoisia suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kävijöitä.”

Teoksen tematiikkaa Wessman valottaa seuraavasti: “Ne toiset kertoo siitä, että ihmisen psyykelle on vaaraksi, kun ryhdytään ajattelemaan huonoa toisista. Tämä johtaa romeojajuliamaiseen juoneen, mutta juoni on sijoitettu Kalevalan maailmaan, joka on mustavalkoinen. Siinä hyvikset ovat Kalevalasta ja pahikset ovat Pohjolan väkeä. Tarina on sijoitettu Karjalaan, koska sillä on traaginen historia kahden kulttuurin rajamailla, mikä on on luonut epäluuloa ihmisten välille.“

Harri Wessman onkin käyttänyt teoksessa molemminpuolisen yhteisymmärryksen mukaisesti sitaatteja kansanteoksista, joita ovat tunnettu ruotsalainen kappale En sjöman älskar havets våg, suomalainen Säkkijärven polkka, Karjalainen Röntyskä ja venäläinen Ripaska.

Esitykset ovat osa Venäjän Karjalan tasavallan 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa Suomessa. Festivaalin tuottaa Helsinki Ballet Festival ja sen tuottajana toimii Hannu Hyttinen.  

Helsinki Ballet Festival

Ohjelma

Perjantai 17.4.
Anna Karenina / Simonov-Shchedrin
Karjalan tasavallan musiikkiteatterin baletti. Musiikki nauhalta.

Lauantai 18.4.
Balettia ajastamme
Kokonaiskesto kesto 2 tuntia, väliaika.
Ne toiset (Suomen kantaesitys) Valerie Kasparova - Harri Wessman.
Karjalan tasavallan musiikkiteatterin baletti ja orkesteri, johtaa Emilia Hoving.
Balettigaala Balettia ajastamme
Katkelmia baletin mestariteoksista, klassisina ja uusina versioina mm. baleteista Coppelia, Le Corsaire, Gajaneh.
Romeo ja Julia ja Kesäyön uni. Karjalan tasavallan baletti
Musiikki nauhalta.

Sunnuntai 19.4.
Don Quixote / Petipa – Simonov – Minkus