Helsingin Taidehallissa on kansainvälinen tapahtumanäyttely, jossa on yli 40 taiteilijaa ympäri maailman. Näyttelyssä on performanssin lisäksi dokumentti-näyttely performanssitaiteen historiasta 13-24.11.
Pääosassa on Lá-BAS ja sen performanssisielu Irma Optimisti. Performanssiesityksiä on pari kertaa päivässä ja tämän lisäksi tapahtumia on myös Taidehallin ulkopuolella iltaisin Studio Lá-ba´ssa Kaapelitehtaalla, Galleria Huudossa ja Vapaan taiteen tilassa.
Performanssitaiteilija Irma Optimisti ja Taidehallin amanuenssi Hanna Mamia. Kuva: Raimo Granberg
Irma Optimisti on suomalaisen performanssitaiteen uranuurtajia ja hän aloitti esiintymisen vuonna 1989. Alkujaan Lá bas on perustettu vuonna 2000 uuden taiteen muodoille. Tavoitteena on ollut luoda kansainvälinen esitysfoorumi, jolla ei ole kiinteätä organisaatiota.
Tapahtumanäyttelyssä on elävien esitysten lisäksi kuvanäyttely, jossa esillä on kuvia ja videoita vuosien varrelta. Printeistä, 10-kuvista ja videoista koostuu näkymä noin 2000-luvulle, jolloin performanssi alkoi elää. Noin 20 000 kuvaa pyörii Lá bas –historiasta. Performanssin asiantuntija Pekka Luhta kertoo, että kuvat ovat tilannekuvia, joista suurin osa on otettu taiteilijan tietämättä ja satunnaisesti. – Näiden arvo moninkertaistuu prosessin välityksellä ja tietoa tiedosta tulee esiin, Luhta toteaa.
Performanssien esittäjät oi. Ray Langenbach, Tiina Tietäväinen, Tuomo Rainio, Irma Optimisti, Thomasz Szrama ja Hyun-Joo Min. Kuva: Raimo Granberg
Performanssitaide marssi yleisön tietouteen 2000-luvulla. Tänään kysytään, voiko vanhoja performansseja rekonstruoida. Irma Optimisti toteaa, että kaikki haluavat tehdä uutta – tosin uuden funktio löytyy myös edeltävistä teoksista.
Suomalainen performanssi elää hetken silloin tällöin kansallisilla korostuksilla, mutta Irma Optimisti on kuitenkin sitä mieltä, että suomalainen performanssitaide suomalaisuudella ei elä.
Performanssi- ja äänitaiteilija Lauri Huhta. Kuva: Raimo Granberg
– Suomi on hyvin käsitteellisen performanssin maa. Katsokaa aasialaisia maita, niillä on hyvin samanlainen käsitteistö kuin meillä, Irma Optimisti selvittää.
Tapahtumanäyttelyssä myös äänellä on oma osansa. Ääni on myös näyttelyn live-taidetta – sitä kuullaan lauantaina ja sunnuntaina sekä ensi viikon tiistain 19.11. (keskustelu)matineassa.
Äänimaailmassa on kolme keskeistä osaa eli kokeellinen elektroniikka, tasainen jatkuvan äänen tuotto sekä ääniperformanssi. La bas –esityksiin äänen tuottaa Lauri Luhta ja performanssin Irma Optimisti.
http://www.taidehalli.fi