Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.01.2022

Helsingin Kirjamessujen uusi ohjelmajohtaja on Ville Blåfield

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajaksi on valittu viestinäkonsultti ja tietokirjailija Ville Blåfield. Uusi ohjelmajohtaja tuo Helsingin Kirjamessuille uudenlaista näkökulmaa, jossa yhteiskunnallisilla keskusteluilla ja moniäänisyydellä on oma paikkansa. Blåfield arvostaa kirjamessuja ja lupaa ottaa huomioon rakastetun tapahtuman ainutlaatuisuuden. ”Toivon, että messut kehittyvät entisestään myös yhteiskunnallisen keskustelun foorumina”, hän toteaa.

Viestintäkonsultti ja tietokirjailija Ville Blåfield on valittu Helsingin kirjamessujen uudeksi ohjelmajohtajaksi.

Ville Blåfield. Kuva: Emmi Kähkönen

Helsinkiläinen Ville Blåfield (s.1980) on työskennellyt laaja-alaisesti mediassa, ja tehnyt ennen nykyistä työtään viestintäkonsulttina pitkän uran journalistina. Hän on toiminut Ilta-Sanomien ja Suomen Kuvalehden toimittajana,  Seuran toimituspäällikkönä, sekä pisimpään Helsingin Sanomissa kehityspäällikkönä ja esimiehenä. Viimeiset neljä vuotta Blåfield on vastannut viestintätoimisto Milttonilla johtajana ansaitun median asiantuntemuksesta. Blåfield on julkaissut neljä tietokirjaa. Näissä hän on käsitellyt julkisuutta, politiikkaa, suomalaista saunakulttuuria ja sivistystyön historiaa.

Blåfieldiä kiinnostaa kaikenlainen kirjallisuus. Hän seuraa yhteiskunnallista keskustelua ja osallistuu siihen myös itse aktiivisesti. Blåfield tunnetaan myös Ylen aamun Jälkiviisaana. Toimittajatausta vaikuttaa osaltaan siihen, että Blåfield haluaa tuoda yhteiskunta- ja kulttuurikeskustelua laajasti esille Helsingin Kirjamessujen ohjelmassa. Yhteiskunnalliset keskustelut, moniäänisyys ja entistä laajempien ryhmien puhutteleminen saattavat nousta kirjamessujen ohjelmassa entistä vahvemmin esille tulevaisuudessa. Ohjelmajohtajuuskausi kestää kahdesta neljään vuotta.  

Blåfield on aktiivinen lukija ja kirjojen kuuntelija. ”Kirjamessujen ohjelma on laaja ja monipuolinen. Tapahtumaa on kehitetty viime vuosina mielestäni oikeaan suuntaan ja näillä samoilla poluilla on hyvä jatkaa. Toivon, että messut kehittyvät entisestään myös keskustelufoorumina ja uusien puheenvuorojen areenana. Haluan toki tuoda kirjamessuille oman panokseni ja tehdä uutta, mutta samalla kunnioittaa kaikkea jo olemassa olevaa hyvää ja tehdä yhteistyötä toimialan kanssa”, kertoo Blåfield. ”Olen ollut luultavasti kaikilla Helsingin Kirjamessuilla niiden alusta asti erilaissa rooleissa - kävijänä, haastattelijana tai kirjailijana. Ymmärrän hyvin, miksi tapahtumaa rakastetaan ja haluan säilyttää Kirjamessujen hienon ilmapiirin, sisällön rikkauden ja kohtaamisten kirjon.”

Suomen suurin kirja-alan tapahtuma

Helsingin Kirjamessut on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi, jossa kirjailijat, poliitikot, taiteilijat ja asiantuntijat keskustelevat aikamme ilmiöistä. Kirjamessujen tärkeimpiä arvoja ovat sananvapaus, suvaitsevaisuus ja ihmisoikeukKirjamessutsien kunnioittaminen.

Koronasta huolimatta pystyttiin järjestämään kirjamessut vuonna 2021.

Kirjamessut 2021. Kuva: Helsingin Kirjamessut

Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 27. – 30.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Samaan aikaan on myös Viini & Ruoka -tapahtuma.