Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.09.2020

Helsingin kaupunginteatterin tanssiteos Kaksivärinen fuuga saa odotetun ensi-iltansa

Maaliskuulta koronaepidemian vuoksi peruuntunut Helsinki Dance Companyn ja Carl Knif Companyn yhteinen tanssiteos Kaksivärinen fuuga saa ensi-iltansa 12. lokakuuta, ja teos saa kaikkiaan neljä esitystä loka-marraskuussa 2020 studio Pasilassa.

”Odotan innolla ensi viikkoa, kun harjoitukset jatkuvat ja voimme tanssijoiden kanssa palata esityksen äärelle. Kaikki oli viittä vaille valmista, kun maaliskuun ensi-ilta peruuntui. Teos on muhinut mielissämme ja kehoissamme ja olen varma, että löydämme siitä nyt uusia ulottuvuuksia ja tasoja. On mahtavaa päästä poikkeusajan jälkeen live-esitysten pariin ja kohtaamaan yleisön kanssa. Toivon todella, että syksyn kuluessa voisimme palata normaalitilaan, olisi esityksiä ja yleisö uskaltaisi tulla niitä katsomaan”, sanoo koreografi Carl Knif.

 

Kuvassa on Kaksivärisen fuugan tanssijoita eri asennoissa ilmassa.

Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

 

Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn ja Carl Knif Companyn yhteisen Kaksivärinen fuuga  -tanssiteoksen nimi viittaa Dmitri Šostakovitšin pianolle säveltämiin preludeihin ja fuugiin, joihin koreografi Carl Knif viehättyi heti ensimmäisellä kuuntelukerrallaan 10 vuotta sitten. Uudessa koreografiassaan Knif pääsee vihdoin yhdistämään ihailemansa Šostakovitšin musiikin ajattoman kauneuden, ankaruuden ja tarkan muotokielen tanssijoiden rikkaaseen ilmaisuun.

”Kaksivärinen fuuga -teoksessa olen löytänyt itselleni uuden ja raikkaan näkökulman liikkeeseen ja koreografiaan. Tavoitteena on ollut löytää tuore tapa lähestyä musiikkia sekä leikkisämpi ote ja rönsyilevämpi kieli koreografiaan. Että sen ei tarvitse olla niin sidottua muotoon tai tiettyyn estetiikkaan. Upeat tanssijat ja Šostakovitšin voimakas musiikki kuljettavat teosta villin ja hulvattoman sekä tarkan ja harkitun ilmaisun välillä. Musiikin rönsyilevä luonne ja moninaiset teemat ovat inspiroineet minua leikkiin teatteritilan ja siihen liittyvien esineiden kanssa”, Knif kuvaa teostaan.

Kaksivärisen fuugan seitsenhenkinen esiintyjäkaarti koostuu Helsinki Dance Companyn sekä Carl Knif Companyn virtuoosimaisista tanssijoista. Teoksessa tanssivat Jonna Aaltonen, Jyrki Kasper, Pekka Louhio, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Terhi Vaimala ja Eero Vesterinen.

Valosuunnittelusta ja skenografiasta vastaa William Iles. Pukusuunnittelija on Karoliina Koiso-Kanttila, ja äänisuunnittelija on Janne Hast. Naamioinnin on suunnitellut Milja Mensonen.

Taiteilijatapaaminen ja keskustelutilaisuus Kaksivärinen fuuga -esityksen yleisölle 26.10.2020 esityksen jälkeen. Tilaisuuden vetää tanssikirjoittaja ja tanssin tutkija Tiina Suhonen. Keskustelemassa ovat koreografi Carl Knif ja teoksen tanssijoita ja taiteellisia suunnittelijoita.

Kaksivärinen fuuga -ensi-ilta 12.10.2020 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5)