Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.07.2023

Helsingin kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämön Nanonuket ja ratkaisematon keskustelu studio Pasilaan elokuussa

Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa nähdään kiinnostavia kantaesityksiä elokuussa, kun kesäresidenssituotannot saavat kantaesityksensä elokuussa. Lavalle nousee 8. elokuuta soveltavan fysiikan menetelmiä hyödyntävä Trial & Theatren Nano Steps. 22. päivä ensi-iltansa saa Masi Tiitan ohjaama dialoginen esitys Dilemma, joka purkaa teatterin perusasetelmaa, kahden esiintyjän välistä dialogia.

Kuvassa ovat selät puoliksi vastakkain istumassa mies ja nainen. Kuvan sävy on punainen.

Dilemma. Kuva: Sanna Lehto

 

Trial & Theatre -työryhmän Nano Steps sai alkunsa kysymyksestä: mikä voisi olla maailman pienin teatterinukke? Kysymys aloitti tutkimusprosessin, joka vei työryhmän Cornellin yliopiston, Tsekin Tiedeakatemian fysiikan instituutin ja Aalto-yliopiston laboratorioiden kautta Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilaan. Lopputuloksena on sanaton esitys, joka kertoo tieteentekijän ja tutkimuskohteen kummallisesta kahdenvälisestä suhteesta mittakaavojen ja aistirajojen yli. Mitä tapahtuu, kun fyysikko törmää ihmissilmälle näkymättömiin hiukkasiin mikroskoopin valopisteessä?

”Huomasimme, että fyysikoiden mikromanipulaatio on jo itsessään upeaa nukketeatteria. Tuomme ihmissolun kokoisten esiintyjiemme kautta esitystaiteen näyttämölle ennen näkemättömän mittakaavan, uutta liikekieltä ja uusia manipulointitekniikoita”, sanoo Nano Stepsin ohjaaja Aati Hanikka.

Masi Tiitan ohjaama Dilemma on esitys keskustelemisesta, päättämättömyydestä ja valintojen tekemisen vaikeudesta. Ystävysten, tai ehkä rakastavaisten, tai kahden vain etäisesti toisensa tuntevan henkilön satunnaisesta kohtaamisesta käynnistyy elämän suuria ja pieniä valintoja pohdiskeleva hienovireinen vuoropuhelu. Esityksen kuluessa keskustelu soljuu erilaisten aiheiden läpi, kiertää kehää, katkeilee, junnaa paikallaan ja ajautuu yhä uudelleen kohti kysymyksiä, jotka jäävät vaille ratkaisuja. Dialogia näyttämöllä käyvät näyttelijät Kreeta Salminen ja Örtsis pörtsis.

”Halusin tehdä teoksen, joka haastaa käsityksiä siitä millainen on hyvä keskustelu tai onnistunut kohtaaminen. Millaista koomisuutta, mutta myös kauneutta ja herkkyyttä, sisältyy arkisiin kohtaamisiin? Dilemma kutsuu katsojan viipyilevän vuoropuhelun äärelle pohtimaan toisin olemisen mahdollisuuksia”, kertoo Tiitta.

Nykyesityksen näyttämö

Helsingin Kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämö tuo nykyesityksen erilaisia muotoja osaksi teatterin ohjelmistokokonaisuutta, lisää työtilaisuuksia vapaan kentän taiteilijoille sekä kehittää esittävän taiteen yhteistyötä. Vuosi 2023 on pilottihankkeen viimeinen ja vuodesta 2024 eteenpäin näyttämö jatkaa osana Kaupunginteatterin ja studio Pasilan kausiohjelmistoa.

Näyttämön toiminta jakautuu vierailunäyttämöön sekä kantaesityksiin ja niiden valmistamiseen suunnattuihin näyttämöresidensseihin. Vierailunäyttämö ajoittuu toukokuuhun, residenssityöskentely kesä-heinäkuuhun ja residenssissä valmistettujen teosten kantaesitykset elokuuhun.

Nykyesityksen näyttämön suunnittelusta ja ohjelmistovalinnoista vastaa kolmihenkinen kuraattoriryhmä, jonka muodostavat esitystaiteilija, tanssija Suvi Tuominen, ohjaaja, väitöstutkija Tuomas Laitinen sekä kuraattori Riikka Thitz. Kaupunginteatterilla hanketta koordinoi Antti Lahti.

Nykyesityksen näyttämö on syntynyt esittävän taiteen vapaalla kentällä toimivien taiteilijoiden vetoomuksesta. Helsingin Kaupunginteatteri otti vapaan kentän haasteen vastaan ja pyrkii pilottihankkeen muodossa kehittämään alalle uudenlaista tuotantokehystä, joka osaltaan voisi muuttaa epätasa-arvoa luovia ja taiteen kehitystä hidastavia rakenteita. Hankkeen tarkoituksena on tarjota esimerkki ja jakaa kokemuksia myös muille VOS-rahoitetuille teattereille.

Nykyesityksen näyttämö -hanketta tukee vuosina 2022–2023 Koneen Säätiö.  

Nykyesityksen näyttämön ensi-illat elokuussa 2023:
8.–14.8.2023 Trial & Theatre: Nano Steps
22.–28.8.2023 Masi Tiitta: Dilemma

Lisäksi Trial & Theatre järjestää Nano Stepsistä avoimet harjoitukset studio Pasilassa ke 2.8. klo 14-15, jolloin yleisön on mahdollista tulla seuraamaan työryhmän valmistautumista ensi-iltaan.