Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.08.2019

Helsingin Kaupunginteatterin jättisatsaus Pieni merenneito ensi-iltaan elokuun lopulla

Helsingin Kaupunginteatterin kaikkien aikojen suurin musikaalituotanto, Disneyn Pieni merenneito -musikaali saa odotetun ensi-iltansa suurella näyttämöllä 29. elokuuta. Kansainvälinen suunnittelijaryhmä musiikkiteatterin huipulta lupaa ennennäkemättömän upeaa visuaalisuutta ja maagisen kaunista musiikkia, mutta myös vahvan, tähän päivään osuvan tarinan oman itsensä ja identiteettinsä löytävästä nuoresta.

 

 

Kuva on merenpohjamaiseksi tehdystä ympäristöstä, jossa merenneito ui yläviistoon.  Merenneidolla on vyötäröstä alaspäin vihreä merenneidon vaate, jossa on pyrstö. Tausta on tummansininen ja vasemmalla on tehty sininen kivimäisiä pystyrakennelmia, joiden päällä on ruskean oransseja leväkasvimaisia neulottuja reiällisiä koristeita.

Kuva: Helsingin kaupunginteatteri

 

Disneyn Pieni merenneito -musikaali nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, ja Helsingin Kaupunginteatterin omaa, vankkaa musikaaliosaamista on vahvistettu Broadwayn ja West Endin teattereista ja elokuvamaailmasta tutuilla maailmanluokan ammattilaisilla.

Luvassa on huikeaa lentoteknologiaa, nukkeja Star Wars -elokuvien tekijöiltä, fantastisia Pirjo Liiri-Majavan suunnittelemia rokokoo-henkisiä pukuja, Peter Ahlqvistin upea lavastus, Toni Haarasen suunnittelemat videoprojisoinnit, Gunilla Olsson-Karlssonin vaativia ja näyttäviä koreografioita ja ohjaajana superhitiksi nousseesta Kinky Bootsista tuttu Samuel Harjanne.

”Luomme maagisen vedenalaisen maailman, jossa merenneidot ja ihmeelliset eläimet, mustekalat, ravut ja kalat liikkuvat. Musikaalimme on teknisesti yksi vaikeimpia teoksia, mitä täällä on koskaan tehty”, sanoo ohjaaja Samuel Harjanne, joka korostaa myös Pienen merenneidon tarinan ajankohtaisuutta.

”Merenneito Ariel haluaa osaksi ihmisten maailmaa, kävellä ja osallistua tanssiaisiin, saada pyrstön tilalle jalat. Ympäröivä maailma ja oma keho estävät häntä olemasta oma itsensä. Tämä resonoi nykymaailman puheenaiheisiin identiteetistä ja sukupuolista, ja on musikaalin tärkein teema. Ariel ei ole vain naiivi nuori merenneito, joka ihastuu komeaan mieheen - hän luopuu jopa äänestään saadakseen sääriparin kolmeksi päiväksi ja ollakseen vihdoin oma itsensä. Hän uhmaa isäänsä, kuningasta, sekä muita, jotka sanelevat hänelle millainen hänen tulisi olla, ja keiden kanssa hänen tulisi olla tekemisissä. Ariel on ensimmäinen feministi-Disney-prinsessa!”, Harjanne sanoo.

Prinsessa Arielin roolissa nähdään ensimmäisen pääroolinsa HKT:ssa näyttelevä, upeaääninen Sonja Pajunoja, ja hänen Erik-prinssinään HKT-debyyttinsä tekevä Martti Manninen. Muissa rooleissa nähdään mm. Tero Koponen (Sebastian), Sanna Saarijärvi (Ursula), Mikko Vihma (Kuningas Triton), Paavo Kääriäinen (Kiero), Antti Timonen (Liero), Tuukka Leppänen (Skuutti), Tuomas Uusitalo (Chef Louis) ja Matti Olavi Ranin (Yrjö). Arielin kalaystävän Pärskyn roolissa vuorottelevat Valo Eklund, Lenni Kallela, Alek Pèrez Lahtinen ja Samuel Vihma.

13-henkisen orkesterin kapellimestarina toimii Risto Kupiainen. Suomennoksesta vastaavat Reita Lounatvuori ja Hanna Kaila. Valosuunnittelija on monista HKT:n musikaaleista tuttu William Iles ja äänisuunnittelija Kai Poutanen. Naamioinnin ja kampaukset on suunnitellut Milja Mensonen. Lennätysten suunnittelijoina vierailevat maineikkaan Flying by Foyn asiantuntijat James Veitch ja Nick Porter. Vedenalaisen maailman hahmoihin liittyvät nuket on suunnitellut englantilaisen Stitches and Glue -yhtiön huippuammattilaiskaksikko Becky ja Paul Vincett.

H. C. Andersenin klassikkosatuun (1837) ja rakastettuun Disney-animaatioon (1989) pohjautuvan koko perheen Disney-musikaalin Pieni merenneito (2008) on kirjoittanut Doug Wright, säveltänyt Alan Menken, sanoittanut Howard Ashman ja Glenn Slater.

Alan Menkenin lumoava musiikki teki aikoinaan elokuvasta yhden maailman isoimmista menestyksistä. Musikaalia varten hän on säveltänyt yli 10 uutta laulua, ja mukana ovat luonnollisesti hitit Part Of Your World ja Oscar-palkinnon voittanut Under the Sea.