Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.01.2023

Helsingin kaupunginteatterin Asmodeus ja 1313 sielua on nopearytminen ja ärhäkkä uutuuskomedia

Helsingin Kaupunginteatterin kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta nähdään 26. tammikuuta pienellä näyttämöllä, kun Juha Hurmeen ohjaama kotimainen uutuuskomedia Asmodeus ja 1313 sielua nousee näyttämölle. Näytelmän ensimmäinen puolisko perustuu Runar Schildtin pienoisromaaniin, Asmodeus ja kolmetoista sielua (1915), jonka Juha Hurme on dramatisoinut. Toinen näytös on Juha Hurmeen itsensä kirjoittama muunnelma Schildtin tekstistä. Asmodeuksen roolissa nähdään Vappu Nalbantoglu.

Kuvassa on Vappu Nalbantoglu vampyyrimäisessä meikkauksessa ja tummissa vaatteissa.  Hän seisoo ja pitää käsiään kahteen osaan jaetusta tummien kerrostalojen pienoismallien päällä.  Keskellä on aukio, jossa on käveleviä ihmisten pienoismalleja.

Vappu Nalbantoglu. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

Tarinassa demonien kuningas Asmodeus lyö vetoa helvetin hovimarsalkan kanssa, että onnistuu kolmessa päivässä keräämään 13 ihmiseltä luvan myydä heidän sielunsa kuoleman jälkeiseen helvettiin. Runar Schildtin pienoisromaaniin pohjautuvassa ensimmäisessä näytöksessä seurataan Asmodeuksen ensimmäistä retkeä Helsinkiin vuonna 1913. Juha Hurmeen kirjoittama toinen näytös sijoittuu vuoteen 2026, jolloin Helsinki on vedenpaisumuksen vuoksi evakuoitu Lahteen. Tällä kertaa Asmodeuksen pitäisi kolmen päivän aikana saada haalittua 1300 sielua. Se onnistuu kevyesti.

”Luin Schildtin novellin Asmodeus och de tretton själarna ensimmäisen kerran vuonna 1988 ja nauroin vääränä. Neljännesvuosisadan suunnittelutyön jälkeen on ollut vaivatonta laajentaa aihe kokoillan komediaksi hyvässä seurassa”, Juha Hurme kertoo.

Asmodeuksen roolin näyttelee Vappu Nalbantoglu ja näytelmän muissa rooleissa nähdään Sari Haapamäki, Sofia Hilli, Mikko Virtanen, Paavo Kääriäinen, Kai Lähdesmäki, Unto Nuora, Tiina Peltonen, Inka Tiitinen ja Mikko Vihma.

Näytelmässä kuullaan Petra Poutasen säveltämää musiikkia, jonka esittävät koko ajan näyttämöllä olevat huippuluokan livemuusikot Pia Komsi ja Ville Herrala.

Näytelmän lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen, puvut Sari Suominen ja naamioinnin Maija Sillanpää. Valosuunnittelusta vastaa Kari Leppälä, ja äänisuunnittelusta Eero Niemi.

Juha Hurme on palkittu ohjaaja ja kirjailija, joka tunnetaan myös vanhan kirjallisuuden löytäjänä ja kotimaisen kirjallisuuden sisäänheittäjänä. Asmodeus ja 1313 sielua on hänen ensimmäinen ja viimeinen ohjauksensa Helsingin Kaupunginteatterissa. Hurme on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle ja siirtyvänsä eräteatterin pariin vuoden 2024 alussa.

Runar Schildt (1888-1925) oli suomenruotsalainen kirjailija, joka julkaisi 1910- ja 1920-luvuilla kahdeksan novellikokoelmaa ja kolme näytelmää. Hänen tuotantonsa löi läpi myös muissa Pohjoismaissa, ja Schildtiä pidetään yhtenä suomenruotsalaisista klassikkokirjailijoista.