Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.08.2021

Helsingin Kaupunginteatteri aloittaa syyskauden huippukoomikkojen tähdittämällä Baskervillen koiralla

"Baskervillen koiran harjoitteleminen on ollut läkähdyttävän hauska retki, jonka aikana kaikki ulkomaailman hässäkät ovat unohtuneet täydellisesti. Samanlaista elähdyttävää elämystä toivon lämpimästi myös yleisölle," sanoo ohjaaja Sakari Hokkanen.

Helsingin Kaupunginteatterin syyskauden 2021 avaa näytelmä Bskervillen koira, pääosaa esittää Santeri Kinnunen.

Santeri Kinnunen. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri.

Päärooleissa nähdään virtuoosimaiset näyttelijäkonkarit, Sherlock Holmesina Santeri Kinnunen ja tohtori Watsonina Risto Kaskilahti ja Eppu Salminen, joka paikkaa Watsonin roolin osassa esityksiä ja esiintyy ensi-illassa. Näytelmän muut 34 roolia hoidetaan huippunopeilla roolivaihdoilla vain kolmen näyttelijän voimin. Haasteeseen tarttuvat huikeat koomikot Emilia Sinisalo, Sauli Suonpää ja Mikko Virtanen.

Suositun salapoliisin saappaisiin astuu Kaupunginteatterin näyttelijäkuntaan jo 30 vuotta kuulunut Santeri Kinnunen.

”Jokaisella on Sherlockista omat, vahvat mielikuvat piippuineen ja hattuineen, mikä tekee siitä kieltämättä haastavaa. Mutta harjoituksissa hahmo on sitten pikkuhiljaa muokkautunut ja hioutunut, ja siitä on löytynyt omat jännät kulmansa”, Kinnunen sanoo.

 

Baskervillen koiran Sherlock Holmesia näyttelee Santeri Kinnunen ja tohtori Watsonia Risto Kaskilahti

Santeri Kinnunen ja Risto Kaskilahti. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri.

”Tilanteet vaihtuvat hirvittävän nopeasti. Näyttelijä poistuu näyttämöltä jonain henkilönä ja tulee kahden repliikin jälkeen paikalle aivan toisena henkilönä”, sanoo näyttelijä Emilia Sinisalo, joka vaihtaa illan aikana 22 kertaa esittämiensä 13 roolin välillä.

Ken Ludwigin sovittama dekkarikomedia Baskervillen koira (Baskerville: A Sherlock Holmes Mystery, 2015) perustuu Arthur Conan Doylen tunnettuun Sherlock Holmes -klassikkoon (The Hound of the Baskervilles 1901, suom. Baskervillen koira) ja yhdistää väkevän, monelle mieleen jääneen salapoliisitarinan vauhdikkaaseen teatterileikkiin. Näytelmän on suomentanut Reita Lounatvuori.

Mestarietsivä Sherlock Holmes kohtaa uransa merkillisimmän tapauksen. Devonin utuisilla nummilla Baskervillen suvun miehiä näyttää vainoavan kirous. Legenda kertoo Sir Hugo Baskervillen saaneen surmansa painajaismaisen hirviökoiran hampaissa. Sata vuotta myöhemmin Baskervillen perillinen löytyy mystisesti kuolleena, vierellään valtavan koiran jälkiä. Tapausta tutkiessaan Sherlock Holmes ja hänen uskollinen apurinsa tohtori Watson kohtaavat vaarallisen vastustajan, ja pian on jälleen yhden Baskervillen henki uhattuna.

Lavastuksen 1800-luvun Englantiin sijoittuvaan dekkarikomediaan on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja puvut Elina Vättö. Valosuunnittelusta vastaa Paavo Kykkänen ja äänisuunnittelusta Jaakko Virmavirta. Naamioinnin on suunnitellut Aino Hyttinen.

Kirjailija Arthur Conan Doyle (1859-1930) tunnetaan Sherlock Holmesin ja nykyaikaisen salapoliisiromaanin luojana. Hän oli monipuolinen ja ahkera kirjoittaja, jonka kynästä lähti dekkarien lisäksi historiallisia romaaneja, näytelmiä, runoja ja tietokirjallisuutta. Baskervillen koira on tunnetuimpia Sherlock Holmes -romaaneja ja yksi rikoskirjallisuuden kuolemattomista klassikoista, ja siitä on tehty peräti parikymmentä filmatisointia.

Näytelmän dramatisoinut Ken Ludwig on yhdysvaltalainen kirjailija ja teatteriohjaaja, jonka teoksista HKT:ssa on aiemmin esitetty Diivat (2005) ja Tenorit liemessä (2017).