Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.09.2023

Helsingin kaupunginorkesterin Horisontti-sarjassa kuullaan Istanbulissa toimineiden naissäveltäjien musiikkia

Helsingin kaupunginorkesterin Horisontti-sarja saa jatkoa lokakuun lopulla. Musiikkitalon Paavo-salissa kuultavassa intiimissä kamarikonsertissa kuullaan Istanbulissa toimineiden naissäveltäjien teoksia 1600-luvulta alkaen. Turkkilaisen, osmaniaikakauden naissäveltäjien tuotantoon erikoistuneen laulu- ja soitinyhtye Gülistan Ensemblen rinnalla soittavat HKO:n muusikot.

Kuvassa ovat Gûlistan Ensemblen kolme soittajaa esiintymässä ja esiintymisasut ovat tumman kiiltäviä.  Soittimina ovat rummut, viulu ja kastanja.

Gülistan Ensemble. Kuva: Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

 

Turkin klassisen musiikin on sanottu juontavan juurensa Osmanien valtakunnan kulttuuriseen perintöön. Vuosisatojen saatossa paljon teoksia ja tekijöitä on päässyt unohtumaan, ja samalla myös naissäveltäjiä on jäänyt tuntemattomiksi.

Osmaniaikakauden sävellyksiä on voitu välittää jälkipolville muutenkin kuin pelkästään muistinvaraisesti vasta 1700-luvun lopusta alkaen kirjallisten merkitsemisjärjestelmien kehityttyä. Samalla teoksia on saatu siirrettyä länsimaiselle nuottikirjoitukselle. Gülistan Ensemble ja sen jäsenet ney-huilisti Kudsi Ergunerin johdolla ovat tehneet uraauurtavaa työtä aikakauden naissäveltäjien tuotannon tunnetuksi ja tunnustetuksi tekemisessä.

Konsertin jälkeen on mahdollisuus keskustella esiintyjien kanssa, keskustelua johdattelee tutkijatohtori Nuppu-Koivisto-Kaasik Taideyliopiston tutkimusinstituutista.

Horisontti-konserttisarja toteutetaan orkesterin ja MiklagardArtsin yhteistyönä, ja sarjan ohjelmiston on kuratoinut Ceyda Berk-Söderblom. Kolmiosainen konserttisarja käynnistyi Helsinki-päivänä viime kesäkuussa, ja sarjan viimeinen konsertti kuullaan Musiikkitalossa 8.6.2024.

Horisontti: Gülistan Ensemble
Musiikkitalo, Paavo-sali  
lauantai 28.10.2023

Gülistan Ensemble
Gül Yazıcı, laulu  
Neva Özgen, kemençe, turkkilainen jousiluuttu
Safinaz Rizeli, kanun, turkkilainen sitra
Kudsi Erguner, ney, turkkilainen huilu

Helsingin kaupunginorkesteri
Liam Mansfield, viulu
Mariette Reefman, alttoviulu  
Beata Antikainen, sello  
Tuomo Matero, kontrabasso
Anni Kuusimäki, harppu