Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.10.2023

Heljä Liukko-Sundström - Kotiemme keramiikkataiteilija -näyttely avautuu Museo Skogsterissa Hämeenlinnassa

Heljä Liukko-Sundströmin (s. 1938) herkkä ja ajaton keramiikka on tuonut iloa ja lämpöä suomalaisten koteihin. Kukkalaatoista, pupumukeista ja lasikorteista on tullut meille yhteistä visuaalista kokemusta.

Kuvassa on Helinä Liukko-Sundströmin valkoisia jäniksiä menossa oikealle sinisellä pohjalla ja ruskeassa veneessä.

Kuva: Minna Komulainen

 

Hämeenlinnan kaupunginmuseon Museo Skogsterissa avautuu 27.10.2023 näyttely Heljä Liukko-Sundström - Kotiemme keramiikkataiteilija. Lisäksi avautuu toinen näyttely, Muuttuva kaupunki kuvissa.

Heljä Liukko-Sundströmin keraamikon ura suomalaisen designin parissa on ollut varsin mittava. Hän työskenteli Arabialla yli 56 vuotta. Hänen runsaaseen tuotantoonsa sisältyi niin julkisia, suuria teoksia kuin keräilijöiden rakastamaa uniikkikeramiikkaa. Tärkein syy Liukko-Sundströmin taiteen leviämiseen tavallisiin suomalaisiin koteihin oli hänen taipumaton päämääränsä luoda tasokasta keramiikkataidetta, joita voitaisiin tuottaa sarjatuotantona.

Kanta-Häme tuli Liukko-Sundströmille tutuksi hänen miehensä kotipaikan kautta. Humppilassa vietettiin ensin kesiä, mutta lopulta Heljä rakennutti vanhoille suvun pelloille kauniin ateljeen, johon suunniteltiin valoisaa näyttelytilaa ja olosuhteet taiteen tekimiselle. Alusta saakka vuonna 2005 valmistuneen ateljeen päämääränä oli ottaa vastaan avoimesti vierailijoita kaukaa ja läheltä. Yhtenä osoituksena Liukko-Sundströmin kiinteästä suhteesta Humppilaan on häneltä tilattu teos Humppilan satavuotiaaseen kirkkoon. Suuri teos julkistetaan helmikuussa 2023.

Liukko-Sundströmin taiteellinen tuotanto jatkuu yhä virkeänä. Hän tapansa työskennellä on kokeileva ja utelias. Uudet materiaalit ja työtavat innostavat taitelijaa. Värit, kuvat ja aiheet elävät ajassa. Teoksia on jatkuvasti tulossa ja menossa koti- ja ulkomaiden näyttelyihin.

Heljä Liukko-Sundström on palkittu Pro Finlandialla vuonna 2001 ja taiteilijaprofessorin arvon hän sai vuonna 1994. Liukko-Sundströmin elämän tärkeät aat ovat olleet Ateneum ja Arabia. Arabian tehtailla hän työskenteli vuosina 1962-2016.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyssä on esillä uniikkiteoksia vuosien varrelta, teoksia, jotka aikoinaan nostivat Liukko-Sundströmin uran suomalaiseen tietoisuuteen sekä kaunista, tuttuakin tutumpaa kodin keramiikkaa. Esillä on myös ennen näkemätön installaatio, joka edustaa taiteilijan uusinta tuotantoa.

Muuttuva kaupunki kuvissa -näyttely avautuu Museo Skogsterin ensimmäisen kerroksen Soppeen. Näyttelyn teema on lähtenyt asiakkaidemme toiveista. Esille tulevissa kuvissa pääosassa on museon kotikaupunki Hämeenlinna. Kuvissa on jotakin tuttua, mutta paljon on myös jo kadonnutta kaupunkikuvaa.

Kamera on silmä, joka antaa meille mahdollisuuden katsoa menneisyyteen. Hämeenlinnan komea keskusta arvokkaine kivitaloineen, vilkas tori ja mukulakivikadut, kaikki on tallentunut negatiiveihin.

Yhdessä kokoelman kaupunkikuvien kanssa tilan jakaa Hämeenlinna valkokankaalla ‑näyttelykokonaisuus, jossa kaupunki on vanhojen suomalaisten elokuvien näyttämönä. Hämeenlinna on ollut aina suosittu lokaatio elokuvien teolle. Se on esittänyt milloin itseään, milloin jotakin muuta kaupunkia. Välillä se on paistatellut parrasvaloissa ja välillä tehnyt photobomberit taustalla.

Heljä Liukko-Sundström - Kotiemme keramiikkataiteilija
Muuttuva kaupunki kuvissa

27.10.2023 – 29.9.2024

https://hmlmuseo.fi/