Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.06.2023

Helene Schjerfbeckin nuoruudentyö Laiturilla täydentää Serlachiuksen kokoelmaa

Serlachius-museo Göstan kartanossa voi tänä kesänä tutustua Helene Schjerfbeckin Laiturilla-teokseen, jonka taiteilija maalasi vain 17-vuotiaana. Yksityisomistuksessa vuosikymmenien ajan ollut teos on jäänyt suurelle yleisölle tuntemattomaksi.

Kuvassa on kaksi naista laiturilla. Vasemmalla on mustassa mekossa nainen, joka istuu ja oikealla on vaaleassa pitkässä mekossa nuorempi nainen, joka nostaa lippua ja seisoo.  Taustalla on vettä ja taaempana metsämaisemaa.

Helene Schjerfbeck, Laiturilla, 1879, öljyväri kankaalle, 38,5 x 35,2 cm, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva

 

Pienikokoinen maalaus hankittiin Serlachiuksen taidekokoelmaan talvella. Konservoinnin ja kehystyksen jälkeen se on nyt asetettu esille Kartanon klassikot -ripustukseen. Kartanossa onkin tänä kesänä esillä kaikkiaan neljätoista Schjerfbeckin teosta.

Serlachius-museoiden johtajan Pauli Sivosen mukaan maalaus täydentää hyvin taidesäätiön Schjerfbeck-kokoelmaa, jota on kartutettu viime vuosina useilla merkittävillä teoksilla. Jo vuorineuvos Gösta Serlachius osti aikanaan teoksia suoraan taiteilijalta. Kokoelma on saanut kuitenkin painavuutta erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

”Vaikka Laiturilla-teos ei kuulu Schjerfbeckin modernistisiin mestariteoksiin, se on hieno osoitus hänen kasvustaan taiteilijaksi ja ansaitsi tulla liitetyksi kokoelmaan. Säätiöllä ei ole ennestään kovin monia Schjerfbeckin nuoruuden töitä”, Sivonen sanoo.

Nuori taiteilija osoittaa taitavuutensa

Helene Schjerfbeck maalasi Laiturilla-teoksen todennäköisesti Sjundbyn kartanossa Siuntiossa vuonna 1879, jolloin hän valmistui Adolf von Beckerin taidekoulusta, osallistui ensimmäiseen näyttelyynsä ja lähti ensimmäiselle opintomatkalleen Pariisiin.

Schjerfbeckin elämään ja tuotantoon perehtynyt taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse näkee teoksessa Adolf von Beckerin opettaman ulkoilmamaalauksen vaikutuksen: maisema ja henkilöt kietoutuvat tunnelmallisesti yhteen. Hän sanookin nuoren taiteilijan näyttävän teoksessa jo leijonankyntensä.

Lue lisää teoksesta: https://serlachius.fi/helene-schjerfbeck-laiturilla/