Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.04.2023

Heinolan kaupunginmuseo juhlii mm. Arabian taideteollisuusosastolla suunnittelijana työskennellyttä 100-vuotiasta Anja Juurikkalaa

Heinolan museoiden ystävä ja suurlahjoittaja Anja Juurikkala (1923–2015) täyttäisi tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi rakennamme kaupunginmuseoon näyttelyn, jossa hänen tuotantoaan tarkastellaan hänen henkilöhistoriansa kautta. Keskeisiä teemoja ovat suku ja perhe, rakkaat eläimet, matkat, työ ja rohkeat kokeilut. Museon saliin rakennetaan myös juhlakattaus Juurikkalan Runo-astiastolla.

 

Anja Juurikkalan kokoelma museolla kattaa lähes koko hänen elämäntyönsä 13-vuotiaana maalatusta omakuvasta harjoitustöiden kautta Arabian tuotantoon ja mitaleista veistoksiin ja tussipiirustuksiin. Anja Juurikkala perusti myös nimeään kantavan säätiön Heinolan kaupunginmuseon ja taidemuseon kokoelmahankintoja varten.  

 

Kuvassa on valkoisia kahvikuppeja, joissa on ruskehtava kalan kuva.

Anja Juurikkalan Aquarium-astiastoa. Arabia, tuotannossa 1952-55. Kuva: Heinolan kaupunginmuseo

 

Kuvanveistäjä Anja Juurikkala syntyi Heinolassa. Talonpoikaiset juuret ja vahva työmoraali sekä perinteisten töiden arvostus leimasivat Anja Juurikkalan tuotantoa ja asennetta elämään. Varhaisen lapsuudenmuiston mukaan seitsenvuotias pikkutyttö kiinnostui Sysmän maatalousnäyttelyssä eläimistä niin, että alkoi leikellä sanomalehdistä lehmiä. Taiteelliset harrastukset vahvistuivat keskikoulun ja lukiovuosien aikana. Vuonna 1943 äiti antoi periksi taiteilijahaaveille ja vei tyttärensä Helsinkiin Taideteolliseen keskuskouluun.  

Anja Juurikkala päätyi omien sanojensa mukaan vahingossa Arabian tehtaaseen töihin taideteollisuusosastolle. Siellä hänen tehtäviinsä kuului sekä koristeiden että erilaisten lahja- ja matkamuistoesineiden suunnittelua.  Vuosien 1946–60 aikana Anja Juurikkala ehti tehdä työtä myös Norjassa. Anja Juurikkalan Arabialle suunnittelemat astiat ovat usein humoristisia ja aiheet ovat löytyneet kasvi- ja eläinmaailmasta tai kansanperinteestä. Tunnetuimpia ovat Heluna-lehmäkannut, lastenastiasto Zoo, sekä astiastot Kala, Rapu, Hedelmä ja Runo, jotka ovat tänään haluttuja keräilykohteita.  

Arabia jäi taakse syksyllä 1960, kun Anja Juurikkala pääsi opiskelemaan kuvanveistoa Suomen taideakatemian kouluun Oskari Jauhiaisen oppilaaksi. Jauhiainen opetti klassista kuvanveistoa, missä korostettiin plastisuutta ja monumentaalisuutta. Teoksessa piti olla elämän, toden tuntu. Juurikkala täydensi opintojaan Accademia di Belle Arti di Brerassa Milanossa kuuluisan kuvanveistäjän Marino Marinin johdolla.

Uusi ura kuvanveistäjänä alkoi 1960-luvun puolivälissä. Juurikkala tuli tunnetuksi luonteikkaiden muotokuvien tekijänä. Yhteiskunnan ilmiöitä hän tarkasteli kriittisesti satiirisissa pienoisveistoksissaan. Rehevät naiset ja eläimet olivat Juurikkalan suosikkiaiheita. Taiteilija on sanonut, että totuus on paras tehokeino. Hän pyrki rehellisyyteen ja aitouteen, ja tarttui vain sellaiseen aiheeseen, joka häntä innosti. Pronssiin valettujen teosten ohella kelohonkaveistokset, kivi-betonireliefit, akvarellit ja tussipiirustukset ovat tarjonneet erilaisia ilmaisumahdollisuuksia ja tilaisuuksia kokeiluihin.  

Elämän poluilta
Anja Juurikkala 100 vuotta
7.5.-3.9.2023 Heinolan kaupunginmuseo