Hyppää pääsisältöön
Super Admin / 23.05.2019

Harvinainen Suomen kansallismuseon kokoelmiin hankittu kotkaseteli esillä Kansallismuseossa

Kotkavaakunalla varustettuja kolmen markan seteleitä vuodelta 1866 on säilynyt kolme.Maaliskuun lopulla Oulun setelihuutokaupasta Suomen kansallismuseon rahakammion kokoelmiin hankittu seteli on esillä Kansallismuseossa maanantaihin 24.6. asti.

 

Kuvassa on vinosti koristeiden ympäröimänä teksti 3 markkaa ja ylhäällä on valkoinen kotka, joka ei näy hyvin.  Keskellä on teksti ruotsiksi ja suomeksi: Tätä seteliä vastaan maksaa Suomenmaan Pankki anomuksen päälle KOLMEmarkkaa hopeasta. Allekirjoitukset Direktör August Florin ja Kassör Emil Nybergh. Alla isoin kirjaimin venäjäksi setelin arvo. Teksti on koristeellisen soikion ympäröimä ja alla on vuosiluku 1866 sekä kulmissa setelin numero  093501.

Kuva: Kansallismuseo

 

Yhden ja kolmen markan seteleiden painaminen aloitettiin Suomen saatua vuonna 1860 oman rahayksikön. Seteleitä oli tarkoitus käyttää nopeana väliaikaisratkaisuna, kunnes metallisten vaihtorahojen valmistus saatiin käyntiin.

Seteleissä oli valtiollisena tunnuksena kotkavaakuna, joka vanhan perinteen mukaisesti painettiin aluksi vaalealle pohjalle värittömänä koholeimana. Setelin kuluessa se kuitenkin vähitellen muuttui näkymättömäksi. Vuonna 1866 väritön koholeima korvattiin keisarin julistuksella mustalla painetulla kaksoiskotkalla. Vanhan mallisten seteleiden liikkeeseenlasku lopetettiin ja pankin hallussa oleviin seteleihin lisättiin musta valtakunnanvaakuna. Tämän takia vuodelta 1866 on säilynyt vain muutamia kolmen markan seteleitä, joissa on valkoinen kotka.

”Seteli on rahahistoriallisesti mielenkiintoinen kotkavaakunan vuoksi, ja sen hankinta täydentää hienosti kokoelmaa ensimmäisten omien rahojen osalta”, intendentti Frida Ehrnsten kertoo.

Suomen kansallismuseon rahakammion 230 000 esineen kokoelman painopiste on Suomessa valmistetuissa ja käytetyissä tai muulla tavoin Suomeen liittyvissä esineissä, mutta siihen kuuluu myös vertailevaa aineistoa sekä erillisiä, myös ulkomaista esineistöä sisältäviä kokoelmia. Rahakammio vastaa rahalöytöihin liittyvistä viranomaistehtävistä yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Valkoinen kotka -seteli vuodelta 1866 on esillä Kansallismuseon 2. kerroksessa 24.6.2019 saakka.

Kuvassa on vinosti koristeiden ympäröimänä teksti 3 markkaa ja ylhäällä on valkoinen kotka, joka ei näy hyvin.  Keskellä on teksti ruotsiksi ja suomeksi: Tätä seteliä vastaan maksaa Suomenmaan Pankki anomuksen päälle KOLMEmarkkaa hopeasta. Allekirjoitukset Direktör August Florin ja Kassör Emil Nybergh. Alla isoin kirjaimin venäjäksi setelin arvo. Teksti on koristeellisen soikion ympäröimä ja alla on vuosiluku 1866 sekä kulmissa setelin numero  093501.