Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.08.2023

Harvinainen scifi-herkku Solaris ensi-iltaan Turun Kaupunginteatterissa

Miten reagoimme meille vieraaseen, uteliaisuudella vai pelolla? Mystinen planeetta luo avaruusasemalle jännitteitä tieteisfantasiassa Solaris, joka saa ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä 1.9.2023.

 

Kuvassa on sininen sävy ja alhaalla vasemmalla on kolme henkilöä pöydän ääressä. Koko huone on lattioilla ja seinillä ktasaruutuista klinkkeriä.  Seinällä on iso ruutu, josta näkyy nuori nainen makaamassa sängyssä.

Kuva: Turun Kaupunginteatteri

 

"Lähdin tälle tutkimusmatkalle ohjaajana rakkaudesta tieteeseen, luontoon, etiikkaan ja maailmaan, jossa elämme", kertoo esityksen ohjaaja Ona Korpiranta innoissaan. Scifi-näytelmä Solaris käsittelee ihmisen suhdetta luontoon ja kaikkeen itselle vieraaseen sekä pohtii sielun käsitettä. Voisiko muilla kuin ihmisellä olla sielu, tietoinen minuus?

"Eräs helluntaikristillinen pastori seurakunnassani aikoinaan vitsaili, että “vain Korpirantojen koirat pääsevät taivaaseen”. Mielestäni lause kiteyttää jotain olennaista länsimaisesta luontokäsityksestä", mainitsee ohjaaja, jonka mieleen asia jäi pyörimään.  

Korpirannan työryhmä on muuttanut Pienen näyttämön avaruusasemaksi, jonka ikkunoista siintää kiehtova planeetta Solaris, joka vaikuttaa omaavan yliluonnollisia kykyjä. Tieteisfantasiassa avaruus, ihmisten muistot ja yksi henkilöhahmoista tuodaan näyttämölle videoprojisointien kautta.

Rooleissa tutkijoina ja heille ilmestyvinä vieraina nähdään Markus Ilkka Uolevi, Sara Paasikoski, Kirsi Tarvainen, Matti Leino, Kimmo Rasila sekä lapsiroolissa vuorottelevat Aili Kumara ja Anna Räikkönen. Lavastuksen on suunnitellut Riku Suvitie, puvut Tuomas Lampinen, videoprojisoinnit Sanna Malkavaara, valot Jari Sipilä, äänimaiseman Jari Tengström ja naamioinnin Petriina Suomela.

Kyseinen Solaris-näytelmä on vuodelta 2019 ja sen on kirjoittanut David Greig (suom. Aleksi Milonoff). Teksti pohjautuu Stanislaw Lemin romaaniin vuodelta 1961 sekä Andrei Tarkovskin elokuvaan vuodelta 1972. Näyttämöllä tieteisfantasioita nähdään harvoin. Turun Kaupunginteatterissa onkin tänä syksynä mahdollista kokea jotakin kerrassaan avaruudellisen kiehtovaa.  

https://tkteatteri.fi/