Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.05.2024

Hämeenlinnan taidemuseon Taidevaltakunta ’24 -biennaalissa luonnon ja ihmisen dialogissa kuullaan huomisen ääni

Taidevaltakunta ’24 -biennaali kutsui taiteilijat kuvittelemaan tulevaa, ja tarjosi kuvataiteilijoille vallan hahmotella huomisen ääriviivat. Taidevaltakunnan taiteilijat ovat nykyhetken kuvaaja ja tulevaisuuden tutkimusretkeilijä. Biennaalin teokset tutkivat ihmisen jalanjälkiä ennen ja nyt, hahmottaen askeliamme kohti epävarmaa huomista. Taiteilijoiden tarjoamat tulevaisuudet kulkevat dystopiasta toivoon.  

 

Kuvassa on vasemmalla alhaalla teksti Valtakunnan askelmitta ja kartta, jossa on Hämeen paikkakuntia sekä reitti.

Kimmo Ylösen Valtakunnan askelmitta -kartta. Suunnittelu Wille Naukkarinen/Kuuverstas. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo

 

Hämeenlinnan taidemuseon kesän Taidevaltakunta ’24 -biennaali valtaa 14.6.–8.9.2024 museon molemmat näyttelyrakennukset Engelin ja Lohrmannin (Viipurintie 2, Hämeenlinna). Biennaali ulottuu myös useamman teoksen voimin museon ulkopuolelle Hämeenlinnan keskustan alueella. Lisäksi yksi teoksista jalkautuu tutkimusretkelle kaikkiin Taidevaltakunnan kolmeen maakuntaan: Kanta- ja Päijät-Hämeeseen sekä Pirkanmaalle.

Taidevaltakunta ’24 -biennaalin taiteilijat

Ensimmäiseen Taidevaltakunta-biennaaliin valittiin keväällä 2023 toteutetussa taiteilija- ja teoshaussa 31 taiteilijaa tai työparia. Kaikkiaan avoimeen taiteilija- ja teoshakuun osallistui 271 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.

Taiteilija- ja teoshaku oli osoitettu taiteilijoille, joilla on side tai kiinnekohta Kanta- ja Päijät-Hämeen tai Pirkanmaan alueisiin. Taiteilijoita pyydettiin hakemuksessa tuomaan esille yhteytensä näihin maakuntiin. Osalla biennaalin taiteilijoista on side useampaan Taidevaltakunnan maakunta-alueista. Päijät-Hämeeseen yhteys on kahdeksalla, Kanta-Hämeeseen yhdellätoista ja Pirkanmaahan kahdeksallatoista taiteilijalla.

Taidevaltakunta’24 -biennaalissa mukana ovat seuraavat taiteilijat ja taiteilijoiden muodostamat työparit:
Liina Aalto-Setälä, Tuuli Autio, Lotta Blomberg, Brander + Laine, Taija Goldblatt, Sirpa Haapaoja, Outimaija Hakala, Mollu Heino, Anni Honkajuuri, Heli Huotala, Sofi Häkkinen, Johanna Ilvessalo, Mari Järventausta-Lindertz, Sanna Kannisto, Marko Lampisuo, Jussi Lautu, Leena Lehti, Laura Lilja, Tuomas Linna, Juhana Moisander, Mäki-Nevala–Mottisenkangas, Jussi Nykänen, Hanna Oinonen, Harri Pälviranta, Johanna Rotko, J. Saari, Noora Schroderus, Sauli Suomela, Anssi Taulu, Noora-Maija Tokee ja Kimmo Ylönen.

 

Kuvassa on Liina Aalto-Setälä puolivartalokuvassa. Hänellä on sininen pusakka ja musta t-paita. Tausta on harmaa.

Liina Aalto-Setälä. Kuva: Pasi Vähänen/Hämeenlinnan taidemuseo

 

Tarkemmat taiteilija- ja teosesittelyt löytyvät osoitteesta: https://www.taidevaltakunta.fi/

Taidevaltakunta-biennaali pyrkii tutkimaan taidekentän taidevaltaa. Taidevaltakunta ’24 -biennaalin tavoitteena on jakaa taidevaltaa taide- ja museokentän ulkopuolisille henkilöille. Taiteilija- ja teosvalinnoista vastasi hakua varten koottu valintaraati. Biennaalin taustamuseoiden edustajien lisäksi raatiin osallistui viisi avoimen haun kautta valittua ulkopuolista asiantuntijajäsentä: Markku Salminen, Tiina Taipale, Ina Tarkka, Tuija Tiala ja Markku Virtanen. Lisäksi mukana olivat Riikka Kuittinen ja Soile Ollikainen Hämeenlinnan taidemuseosta sekä Elisa Lindell ja Tuulia Tuomi Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvasta.

Biennaali astuu ulos museosta

Taidevaltakunta ’24 -biennaali laajentaa tutkimusmatkansa ulos museorakennuksista. Varaslähtö biennaaliin otetaan jo 14.5. alkaen, kun Kimmo Ylönen aloittaa koko Taidevaltakunnan alueelle laajenevan Valtakunnan askelmitta -teoksensa. Kyseessä on kävellen tehty tutkimusmatka, pitkä performanssi ja yhteisötaiteellinen jalkautuminen. Ylönen kiertää kävellen Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnissa yhtäjaksoisesti kuukauden ajan. Teos päättyy Hämeenlinnan taidemuseoon to 13.6. klo 12.

Ennen biennaalin alkua Hämeenlinnan keskustan alueelle ilmestyvät Mollu Heinon Tuulta ja pölyä -teoksen katumaalaukset, Pinellan puistoon sijoittuva Tuomas Linnan Birds-teos sekä Hämeenlinnan torille kuvanveistäjä Anssi Taulun Toivomuskaivo-teos.

Biennaalin aikana tapahtumallisina teoksina toteutuvat Vanai Bistro & Bastu -ravintolan (Mensanaukio 4, Hämeenlinna) saunan löylyissä koettava moniaistillinen Liina Aalto-Setälän Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet -teos, sekä Hämeenlinnan Viipurintien terveysaseman pääaulassa vaikuttava Sirpa Haapaojan Tuntu – Sense -teos.

Taidevaltakunta ’24 -taiteilijat vierailevat Hämeenlinnassa kesällä

Hämeenlinnan taidemuseo on kutsunut Taidevaltakunta ’24 -biennaalin taiteilijoita vieraakseen taiteilijatapaamisiin. Yleisö pääsee kohtaamaan taitelijoita niin taidemuseon tiloissa, Hämeenlinnan kirjastolla kuin Vanai Bistro & Bastu -ravintolan saunallakin. Lisäksi museo järjestää kesän aikana Taidevaltakunta ’24 -biennaalin osana työpajoja eri kohderyhmille, ja osallistuu heinäkuussa Hippaloiden ja elokuussa Taiteiden yö -tapahtuman ohjelmaan. Biennaalin päätösviikonloppuna lauantaina 7.9. vietämme Taidevaltakunnan keskustelufestivaalia teemalla Tulevaisuuden tutkimusretkellä.

https://www.taidevaltakunta.fi/