Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.11.2019

Hämeen linna valaistaan kahdeksi viikoksi – kaupunkilaiset mukaan valaisukilpailun avulla

Viime vuonna ihastusta herättänyt Hämeen linnan kaksipäiväinen jouluvalaisu järjestetään tänä vuonna peräti kaksiviikkoisena. Samalla Hämeenlinnassa käynnistyy kaikille avoin kilpailu, jossa voittajat pääsevät suunnittelemaan Hämeen linnan jouluvalaisua yhdessä valosuunnittelun ammattilaisten kanssa. Aiempaa osaamista tai kokemusta kilpailijoilta ei vaadita, vaan riittää, että osallistujalla on linnan valaisusta visio, jonka on valmis jakamaan koko kaupungin kanssa.

 

Kuvassa on Hämeen linna valaistuna punertavaksi ympäristössään.  Kuva on otettu illalla ja pimeällä.

Hämeen linna valaistuna 2018. Kuva: Pentti Mansukoski

 

Kilpailu käynnistyy osoitteessa www.hameenlinna.fi/joulu keskiviikkona 20.11. ja siihen voi osallistua torstaihin 28.11. saakka. Valaisusuunnittelijaksi arvotaan viisi (5) henkilöä, joista jokainen saa oman teoksensa näkyviin noin 15 tunnin ajaksi. Voittajien kanssa sovitaan suunnittelutapaaminen linnan valaisusta vastaavien ammattilaisten kanssa viikolle 49. Valaisusuunnitelma tulee olla hyvän maun rajoissa suunniteltu eikä se saa olla kantaaottava eikä poliittinen.

- Idea kisasta syntyi, kun halusimme tarjota hämeenlinnalaisille - ja miksi ei ulkopaikkakuntalaisillekin - mahdollisuuden tehdä jotain todella poikkeuksellista ja osallistua oman maamerkkinsä juhlavalaistuksen suunnitteluun. Kaupungistammehan löytyy kotimaan kovinta huippuosaamista alalla, Torvinen Showtekniikka Oy, ja heidän kanssaan keskusteltuamme idea lähti todelliseen lentoon, kertoo Linnan Kehitys Oy:n tapahtuma-asiantuntija Juuso Nieminen.

Valaisukilpailun järjestävät yhteistyössä Linnan Kehitys Oy, Suomen kansallismuseo ja Hämeenlinnan kaupunki.

Valot elävät joulun taikaa

Linnan jouluvalaisu sytytetään täyteen loistoonsa Tuomaan markkinoiden yhteydessä lauantaina 14.12. klo 16.30. Kilpailun voittajien suunnittelemat teokset ovat nähtävillä yksitellen illasta aamun koittoon 15 tunnin ajan viikolla 51. Jouluaattona ja joulupyhinä linnan valaisu on pyhitetty ammattilaisten käsialalle ja viimeinen mahdollisuus nähdä valaisu koko komeudessaan on tapaninpäivänä.

- Viime vuoden Tuomaan markkinoiden valaisu sai kaupunkilaisilta niin huiman vastaanoton, että päätimme lähteä tähän uudelleen. Tänä vuonna Tuomaan markkinat järjestetään kaksipäiväisenä ja myös Vankila on valaistu. Juhlavalaisulla saamme nostettua linnan maiseman keskipisteeksi, jollainen se aikoinaan oli keskiaikaisessa Hämeessä vaatimattoman puuasutuksen keskellä, kertoo Hämeen linnan intendentti Jouni Marjamäki.

- Tänä vuonna linnan valaisussa on elävyyttä, sillä valot tulevat muuttumaan ja kehittymään sitä mukaa, mitä lähemmäksi joulua mennään. Myös muitakin kiinnostavia lisäelementtejä on luvassa, vihjaa linnan jouluvalaisusta vastaavan Torvinen Showtekniikka Oy:n Panu Koskinen.