Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.08.2019

Habitare Collection -näyttely juhlistaa kymmenvuotista historiaa – konsepteissa nousee esille aistien merkitys

Habitaren ja Designmuseon yhteinen Habitare Collection -näyttely nähdään Habitaressa joka toinen vuosi. Asiantuntijajuryn kuratoimaan näyttelyyn on valittu kansainvälisiä designesineitä, jotka edustavat muotoilun eri osa-alueita konseptiajattelusta huonekalusuunnitteluun ja teolliseen muotoiluun. Habitare järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 11.-15.9.2019.

Kuvassa on ruskea-mustaruudullisella lattialla kaksi toimistotuolia, joista toinen on sinireiällisellä selkämyksellä varustettu ja toinen on punainen toimistotuoli. Lisäksi näkyy puista lampun jalkaa ja valkoinen pöytälamppu.

Habitare Collention 2019. Kuva: Rauno Träskelin

 

Kymmenvuotista historiaansa juhliva näyttely tuo esiin parhaita paloja vuosien varrelta, sekä nostaa näyttelyssä esille tämän päivän merkittävimpiä tuotteita ja konsepteja. Näyttelyyn valituissa konsepteissa nousee esille aistien merkitys rakennetun ympäristön suunnittelussa ja käytössä. Näyttelyn arkkitehtuurista vastaa muotoilija ja sisustusarkkitehti SIO Wilhelmiina Kosonen.

”Tänä vuonna Habitare Collection täyttää pyöreät 10 vuotta, siksi Habitare ja Designmuseo kutsuvat yleisön juhlakattauksen äärelle vaikuttumaan kokoelman klassikoista ja uusista esineistä”, kertoo Designmuseon johtaja Jukka Savolainen, ”Näyttelyssä nähdään muun muassa tanskalaisen Oskar Zietan Plop-jakkara ja ruotsalaisen pelisuunnittelun klassikko Mindcraft. Aistien merkityksen lisäksi uusissa esineissä kierrätysteema on keskiössä, ja esillä nähdään muun muassa Helsieni, Ioncell ja Sulapac.

Näyttelyosaston materiaali on tuotettu yhteistyössä Kvadratin kanssa, joka on osa-omistajana Really-kierrätystekstiililevyjä valmistavassa yrityksessä. ”Olemme iloisia voidessamme myös esinevalintojen lisäksi tuoda esiin kierrätysteema näyttelymateriaaleissa”, toteaa Savolainen.

”Habitare Collection on vakiinnuttanut jalansijansa alan merkittävänä näyttelynä, joka kuratoi kansainvälisesti kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat konseptit ja tuotteet osaksi Habitarea. Tuotteiden sijoittuminen osaksi Designmuseon pysyviä kokoelmia takaa myös ajatusten säilyvyyden ja kehittymisen tuleville sukupolville”, kertoo Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna.

Näyttelyn juryyn vuonna 2019 kuuluvat muotoilija ja juryn puheenjohtaja Alberto Alessi, Designmuseon johtaja Jukka Savolainen, Designmuseon yli-intendentti Merja Vilhunen, Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna, sekä muotoilija ja sisustusarkkitehti SIO Wilhelmiina Kosonen.

Habitare Collection nähtiin Habitaressa ensi kertaa vuonna 2009. Kokoelmaa kasvatetaan joka toinen vuosi Habitaren yhteydessä. Vuonna 2009 kokoelmaan valittiin 20 tuotetta, vuonna 2011 kokoelma karttui 24 tuotteella, vuonna 2013 33 tuotteella ja vuonna 2017 15 tuotteella.