Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.12.2021

Guled & Nasra virallisesti mukana parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-kisassa – historiallisesti kaksi suomalaistuotantoa mukana

Yhdysvaltain elokuva-akatemia on virallisesti hyväksynyt Khadar Ayderus Ahmedin ohjaaman draaman Guled & Nasra (The Gravedigger’s Wife) Somalian ehdokkaaksi kisaamaan parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnosta. Historiallisesti ensimmäistä kertaa mukana oleva Somalia on tänä vuonna ainoa elokuva-akatemian hyväksymä uusi maa parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-mittelöihin.

Parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-voitosta kilpailee näin ollen historiallisesti kaksi suomalaista elokuvatuotantoa. Suomen virallinen ehdokas kilpailuun on Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6. Molemmat elokuvat saivat maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla viime kesänä.

Ohjaaja Khadar Ayderus Ahmed on saanut edustajakseen Yhdysvalloissa huippuagentuuri CAA:n, mikä on erinomainen uutinen elokuvan Oscar-kampanjoinnin kannalta. Creative Artists Agency LLC edustaa useita nimekkäitä taiteilijoita, kuten Carey Mulligania, Zendayaa ja The Weekndia sekä urheilun supertähtiä, kuten Christiano Ronaldoa.

 Elokuvajulkaisu Varietyn positiivisessa arvostelussa kriitikko Guy Lodge luonnehtii Ahmedia “varmaotteiseksi ja yleisöjä puhuttelevaksi ohjaajaksi” ja hänen elokuvaansa “liikuttavaksi, hetkittäin purevaksi tutkielmaksi terveydellisiin ja taloudellisiin vaikeuksiin joutuvasta perheestä kriisissä.”

Parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-ehdokkaiksi tarjotuista elokuvista nimetään 21. joulukuuta 15 teosta, joiden joukosta valittavat lopulliset Oscar-ehdokkaat paljastetaan 8. helmikuuta, 2022.

Suomessa tuotettu elokuva Guled & Nasra on ehdolla vuoden 2021 parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-voittajaksi.
 
Guled & Nasran pääosien esittäjät Omar Abdi ja Yasmin Warsame.  Kuva: Filmikamari

Somalialaisuus on vahvasti osana Guled & Nasraa, jonka päätuottajina toimivat Mark Lwoff, Misha Jaari ja Risto Nikkilä tuotantoyhtiö Bufosta. Elokuva on puhuttu somaliksi ja sekä ohjaaja Ahmed että pääosissa nähtävät helsinkiläinen Omar Abdi ja kanadalainen Yasmin Warsame ovat kaikki alun perin Somaliasta. Elokuva on kuvattu kokonaisuudessaan Djiboutissa, joka on aiemmin ollut osa Somaliaa.

Valinta jatkaa Guled & Nasran poikkeuksellista kansainvälistä menestystä. Elokuva esitettiin ensimmäisenä pitkänä suomalaiselokuvana Cannesin elokuvajuhlien Kriitikoiden viikolla, se on palkittu niin Toronton, Fespacon kuin Lyypekin elokuvafestivaaleilla ja viikko sitten se kahmi peräti viisi African Movie Academy -palkintoa, eli ”Afrikan Oscaria”.

Suomessa Guled & Nasra on nyt elokuvateattereissa kautta maan. Elokuvan levityksestä vastaa B-Plan Distribution.