Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.03.2023

Generation 2023 -näyttely Amos Rexissä - nuorten taiteilijoiden teoksissa tämän ajan suuret kysymykset

Amos Rexin Generation 2023 -näyttely esittelee 15–23-vuotiaiden taiteilijoiden töitä. Näyttelyn lähes 60 teosta nostavat esiin teemoja luonnon tilasta, identiteetistä, itseilmaisusta sekä digiuupumuksesta. Näyttely on esillä 29. maaliskuuta – 20. elokuuta.

 

Kuvassa on valkoisella pohjalla isoin mustin kirjaimin generation 2023 monessa rivissä.  Keskellä on vaalean vihreällä 23 ja sen keskellä on tähden muotoisessa kohdessa kuvaa Amos Rexin pihalta.

Kuva: Amos Rex

 

Amos Rexin rohkea projekti

Tämän päivän suurimmat kysymykset näkyvät Generation 2023:n teoksissa. Näyttelyn nuoret taiteilijat kääntävät katseemme ihmisen ja luonnon väliseen yhteiseloon ja kaupunkitilassa olemiseen. Teoksissa näkyvät myös maailmanlaajuisen pandemian aiheuttamat tuntemukset ja mielenterveys, muisti, kulttuuri- ja sukupuoli-identiteettien tarkastelu sekä ulkonäköön liittyvät normit ja niiden kyseenalaistaminen.

“Generation-triennaali on yksi Amos Rexin rohkeimpia projekteja. Joka kolmas vuosi pääsemme tutustumaan uuden sukupolven taiteilijoiden tarinoihin ja näkökulmiin. Tuntuu merkittävältä antaa tämä tila nuorille tekijöille”, näyttelyn kuraattori Anastasia Isakova sanoo.

Näyttely on monipuolinen myös tekniikoiltaan: mukana on maalaustaidetta, valokuvataidetta, tekstiilitaidetta, taidegrafiikkaa, kuvanveistoa, mediataidetta sekä esitystaidetta.

“Monet taiteilijoista tutkivat eri tyylejä ja materiaaleja. Perinteisempiä tekniikoita yhdistetään rohkeasti esimerkiksi tekoälyyn tai 3D-tulostukseen", kertoo näyttelyn toinen kuraattori Krista Mamia.

Teosehdotuksia näyttelyyn tuli yhteensä 1004. Intohimoisista ja tasokkaista hakemuksista raati on valinnut mukaan näyttelyyn 50 taiteilijaa ja työparia.

Katso kaikkien teosten esittelyt tästä:
https://media.amosrex.fi/l/5MDrbzg-RL2m

Raatia johti koreografi ja ohjaaja Ima Iduoze, ja siihen kuuluivat edellisen Generation 2020 -näyttelyn taiteilijat Anna-Karoliina Vainio ja Alex Luonto, Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio sekä näyttelyn kuraattorit Anastasia Isakova, Krista Mamia ja Laura Porola.

Näyttelyprojektin aikana taiteilijat ovat saaneet apurahaa ja tukea niiden hakemiseen Konstsamfundetilta ja residenssi- ja harjoitustiloja Tero Saarinen Companylta ja Nuori taide -foorumilta.
Esitystaide liikuttaa kohti uusia näkökulmia

Esitystaide on alusta asti muodostunut erottamattomaksi osaksi Generation-näyttelyitä. Esitystaiteen teokset kutsuvat näyttelyvieraat kokemaan taidetta yhteisenä kokemuksena, kun teoksia esitetään näyttelysalissa.

“Generation-näyttelyiden esitystaide on kuin instituutiota lempeästi ravisteleva pulssi, joka kirjaimellisesti liikuttaa meitä uusien näkökulmien äärelle. Pääsemme muun muassa pohtimaan, miten itse asetumme näyttelytilaan ja seuraamaan millaista on esiintyvän taiteilijan ja elottoman materiaalin yhteistyö”, kertoo kuraattori Laura Porola.

Esityksiä on Amos Rexissä huhti-, touko- ja elokuussa.

Generation 2023, 29.3.– 20.8.2023
Näyttelyn ovat kuratoineet Anastasia Isakova, Krista Mamia ja Laura Porola.

Näyttelyn kumppanit:
Föreningen Konstsamfundet, Nuori taide, Tero Saarinen Company