Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.08.2023

GEN Z -elokuvatrilogia monipuolistaa käsityksiä tanssijasta nostamalla valokeilaan nuoret tanssijat, joilla on kehitysvamma

Kati Kallion ohjaamat kolme lyhytelokuvaa saavat ensi-iltansa Outsider Art festivaalilla 19.8.2021 esitettävässä näytöksessä Oodi-kirjaston Kino Reginassa, Helsingissä. Elokuvien tähtinä ja tekijöinä ovat omaehtoiset nuoret tanssijat, Sofia Johansson, Vappu Virkkula sekä Minttu Heinonen.

 

Kuvassa on tummalla kuviollisella taustalla kaksi tanssijaa molemmilla puolilla hyppäämässä selät köyristyneinä ja keskellä istumassa yksi tanssija.

MustA. Kuva: Arttu Salo

 

Elokuvahanke on Tanssiryhmä Ihania luotsaavien Riina Hannukselan ja Elisa Lejeunen sekä tanssija-elokuvantekijän Kati Kallion yhteinen ponnistus, jonka keskiössä on kolmen nuoren tanssijan osallistaminen elokuvien luovaan prosessiin aina käsikirjoittamisesta esiintymiseen asti. Gen Z -elokuvatrilogian nuorilla tanssitaiteilijoilla Sofia Johanssonilla, Vappu Virkkulalla sekä Minttu Heinosella on jokaisella erityisyytensä, kuten Downin oireyhtymä.

Elokuvatrilogia Gen Z monipuolistaa käsitystämme yhdestä sukupolvesta nostamalla esille sellaisia tanssijoita, joita harvemmin nähdään sukupolvensa edustajina. Elokuvissa tanssijat tulevat näkyviksi sellaisina kuin he itse toivovat. Elokuvat käsittelevät liikkeen keinoin ja sanattomasti sitä, millaisista asioista he haaveilevat, millaisia he haluavat olla sekä sitä, millaista ainutlaatuista osaamista heillä on.

Marginaaleissa piilee paljon sellaista, jonka ei tarvitsekaan mahtua mihinkään ulkoapäin asetettuun muottiin vaan se saa kukoistaa juuri niin omaehtoisena kuin se on. Elokuvat ovat myös osa Kati Kallion Searching for Flow -elokuvasarjaa, joka pyrkii murtamaan stereotyyppistä käsitystä tanssijasta ja tarjoaa tunnistettavia esikuvia monenlaisille ihmisille.

Elokuvien ennakkoesitys on Taiteiden yönä 17.8.2023 Outsider Art Festivaalin avajaispäivänä Kansallismuseossa.

Ensiesitys järjestetään Outsider Art Festivalin yhteydessä lauantaina 19.8. klo 11.00 Kino Reginassa, Keskustakirjasto Oodissa. Ensi-illan jälkeen elokuvat lähtevät kiertämään tanssi-, tanssielokuva ja elokuvafestivaaleja. Elokuvien yhteyteen tehdään myös sooloteokset näyttämölle, joiden tarkoitus on kiertää erikseen tai yhdessä elokuvien kanssa.

 

Kuvassa on ylhäältä päin kuvattuna tumma nuttura päässään oleva äiti, jolla on kaksi poikaa ja isompi on sylissä sekä pienempi kurkkii iloisesti alempana.

Pinkki. Kuva: Screenshot

 

Elokuvien esittelyt:

Sininen, 9’50, 2023, Fi

Sininen on satufantasia linnunomaisesta hahmosta metsän syleilyssä. Elokuvan keskeinen hahmo on kehittynyt vuosien varrella kun Vappu on etsinyt voimahahmoaan tanssin ja liikkeen kautta. Elokuva kuvaa lempeitä voimia ja maagisia taitoja, itsenäisyyttä ja itseohjautuvaa kykyä luoda elämää, merkitystä ja kohtaamisia ympärilleen. Jokaisella meistä on jotain ainutlaatuista annettavana eteenpäin. Käsikirjoitus on kirjoitettu yhdessä esiintyjien kanssa ja koreografian on tehnyt Vappu Virkkula.

MustA, 6’00, 2023, Fi

MustA -elokuvan idea ja liikemateriaali on saanut vaikutteita showpainista ja erityisesti showpainin vahvoista naishahmoista. Sofian, Elisan ja Riinan yhteisessä työskentelyssä Sofia toimii usein koreografina. Sofialle on tärkeää tulla nähdyksi voimakkaana ja voitokkaana hahmona, joka ei haasteista tai vastustajista lannistu. Siitä huolimatta hänen taiteilijuuteensa mahtuu aina ripaus hersyvää huumoria. Käsikirjoitus on tehty Sofian ideoita mahdollisimman tarkasti noudattaen.

Pinkki, 7’30, 2023, Fi

Mintun elokuvassa Pinkki keskiöön nousee hänen ainutlaatuinen tapansa luoda hetken koreografiaa kosketuksen avulla. Hänen tanssissaan kosketus kertoo, ohjaa ja tekee näkyväksi hänen tapaansa olla yhdessä muiden kanssa. Toinen elokuvassa esille nouseva teema on tanssijoiden välinen vastavuoroisuus ja sen merkitys tasa-arvoiselle kohtaamiselle. Jokainen voi vuorollaan ohjata ja olla ohjattavana, kun henkilöiden välillä vallitsee luottamus ja olosuhteet ovat tämänkaltaiselle vuoropuhelulle juuri sopivat.

Työryhmä

Koreografia ja tanssi: Vappu Virkkula, Sofia Johansson, Minttu Heinonen
Ohjaus ja leikkaus: Kati Kallio
Ihanat tanssijoiden ohjaus ja tanssi: Riina Hannuksela ja Elisa Lejeune
Kuvaus: Mika Ailasmäki ja Kati Kallio
Pukusuunnittelu: Riitta Röpelinen
Maskeeraus: Leila Mäkynen
Sävellys: Aarne Riikonen
Äänisuunnittelu: Janne Laine
Tuotanto: Kati Kallio ja Tanssiryhmä Ihanat

Hanketta ovat tukeneet:
Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Kehitysvammatuki 57 ry, Kamerafirma, Valofirma