Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.01.2021

Galleristin muotokuva on Kaj Forsblomin tarina

Galleristin muotokuva on dokumentti Suomen kansainvälisesti tunnetuimmasta galleristista Kaj Forsblomista ja hänen yli 40 vuotta kestäneestä urastaan. Se on myös kertomus galleristin roolista taiteilijoiden elinkeinon rakentamisessa sekä galleristin merkityksestä suomalaisen taiteen esittelijöinä ulkomaille. Dokumentin ohjaus ja käsikirjoitus on Michael Franckin.

Kuvassa on Kaj Forsblom tummassa takissa taustallaan Tukholman gallerian remontti.

Kuva: Riitta Huikko/ SR Sisuradio

 

Porvoossa syntynyt Kaj Forsblom aloitti galleriatoiminnan Turussa vuonna 1977. Vuonna 1983 hän perusti gallerian Helsinkiin ja nousi nopeasti yhdeksi keskeisistä taidekentän toimijoista.

Galleriat elivät nousukautta Helsingissä ja Forsblom esitteli tunnettuja ulkomaalaisia taiteilijoita galleriassaan ja lähti viemään suomalaistaiteilijoita kansainvälisille markkinoille. Hän osallistui kansainvälisille taidemessuille ja solmi tärkeitä suhteita alan vaikuttajiin. Taidemarkkinoiden heilahtelut ja talouslaman kokenut Forsblom on säilyttänyt intohimonsa taiteeseen ja hänen galleriansa toimii edelleen Helsingissä. Elokuvan ensiesitys on YLE Teemalla ja Yle Areenassa huomenna tiistaina 5.1.

Galleristin muotokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Michael Franck, Franck Dokumentit Oy. Franck on kansainvälisesti palkittu dokumentaristi, jonka journalistiset juuret ulottuvat 80-luvulle. Hän on toiminut poliittisena toimittajana ja Lähi-Idässä sotakirjeenvaihtajana. 1990-luvulla Franck johti mittavaa Sindbad-animaatioelokuvaprojektin kehittämistyötä Hollywoodissa. Suomessa hänen historiaa ja elinkeinoelämää käsittelevistä dokumenteista tunnetuimpia ovat sarjat Isänmaan vangit,  Suvussa on yritystä, Menestyksen takana, Suomen tulevaisuus, Kummisetäni ja Kekkonen sekä Ruusun ja Leijonan matkassa.