Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.09.2022

Gallen-Kallelan Museoon omista kokoelmista uusi näyttely Arki ja inspiraatio

“Hän selitti suunnitelmansa, rakennuksen tarkoituksen. Hän aikoi lahjoittaa talon taiteilijaperintönään, jonkinlaisena ’Gallén-museona’ valtiolle.”  

Ede Toroczkai Wigand

 

Kuvassa on maalaus Akseli Gallen-Kallelan työpöydästä, jossa on sekavasti papereita ja muita tarvikkeita. Värisävyt ovat ruskeita.

Axel Gallenin työpöytä Pariisissa vuonna 1889, öljy kankaalle. Kuva: Gallen-Kallelan Museo

 

Arki ja inspiraatio -näyttelyn lähtökohtana ovat Gallen-Kallelan Museon omat kokoelmat. Näyttelyä täydentävät yksityiskokoelmista lainatut ja museolle talletetut teokset.

Näyttelystä välittyy intiimi tunnelma – taiteilijan viipyilevä katse tarkastelee niin yksityiskohtien luonnonkauneutta kuin pikapiirtoja perheenjäsenistä. Maalaukset, luonnokset ja esineet kutsuvat lähempään tarkasteluun, luonnon yksityiskohtien ja arjen merkityksellisten hetkien äärelle.  

Näyttelyllä halutaan muistaa tietokirjailija Kaari Raivion (o.s. Väisänen, 1934–2021) tekemää työtä museon hyväksi. Kaari Raivio oli Kirsti Gallen-Kallelan tytär ja hän toimitti useita taiteilijaa ja hänen perheensä elämää käsitteleviä tietokirjoja. Raivio oli myös aktiivisesti mukana museosäätiön toiminnassa ja lahjoitti mittavan kokoelman Akseli Gallen-Kallelan taidetta, arkistoaineistoa sekä perheen jäämistöä museon kokoelmiin.

Akseli Gallen-Kallelan Museosäätiö perustettiin 1958 ja museo avattiin yleisölle 1961. Gallen-Kallelan Museon kokoelma kertoo Akseli Gallen-Kallelan elämästä ja kiinnostuksen kohteista. Paitsi taiteilija, Gallen-Kallela oli myös keräilijä. Hän keräsi ympärilleen itseään kiehtovaa esineistöä ympäri maailmaa ja hänellä oli jo eläessään ajatus jälkipolville jätettävästä museosta.

Kokoelma on saanut alkunsa perikunnan lahjoituksista ja täydentynyt ajan myötä yksityishenkilöiden lahjoitusten avulla. Kokoelma sisältää Gallen-Kallelan ja hänen perheensä tekemiä, omistamia, hankkimia, käyttämiä ja säilyttämiä asioita. Ne ovat olleet osa arkea tai syntyneet sen keskellä. Näyttävien taideteosten lisäksi kokoelmaan kuuluu paljon pientä ja mielenkiintoista, arkista ja ehkä vähäpätöiseltäkin tuntuvaa. Katsomalla läheltä ja tarkasti, voi yksityiskohdista avautua kokonainen kosmos.

Näyttely avautuu 17.9.