Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.04.2024

Flamencomusiikin ja jazzin liitto kiinnostaa – myös taidetestaajat saapuvat UMO Jazz Orchestran konsertteihin eri puolilta Suomea

UMO Helsinki Jazz Orchestra on tunnettu uusista aluevaltauksista, mutta vielä koskaan orkesteria ei ole nähty lavalla yhdessä flamencotanssijoiden kanssa. Flamencon suosio on päässyt yllättämään järjestäjätkin: yhdeksän konserttia tavoittaa yhteensä yli 5000 kuulijaa.

Kuvassa on UMO soittamassa yleisön edessä. Kuva on tumman sävyinen ja valaistuksen avulla näkyy orkesterin jäseniä. Etualalla näkyy mm. saksofonisti ja taustalla trumpetisteja.

UMO. Kuva: Olli Nurmi

 

Taidetestaajat saapuvat ympäri Suomen

UMO Helsinki Jazz Orchestra tuo Helsinkiin tuulahduksen Espanjasta ja järjestää yhteensä yhdeksän flamencomusiikkia, flamencotanssia ja jazzia yhdistävää konserttia Tanssin talossa huhtikuun lopussa. Yleisössä on sekä kahdeksasluokkalaisia Taidetestaajia, että flamencorytmeistä innostuneita lipunostajia.

Konserteista seitsemän on suunnattu kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajille, jotka saapuvat paikalle ympäri Suomen. Pääosa kaseista on Etelä-Suomesta, mutta mukana on ryhmiä mm. Sodankylästä, Enontekiöltä ja Rovaniemeltä asti. Konsertit ovat osa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton tuottamaa, Suomen Kulttuurirahaston, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Svenska kulturfondenin rahoittamaa Taidetestaajat-suurhanketta, jossa tarjotaan jokaiselle Suomen kahdeksasluokkalaiselle korkealaatuisia taide-elämyksiä.

Konserttielämys sisältää kokemusta syventäviä etko- ja jatkotehtäviä. Konsertin etkotehtävänä nuoret tekevät flamencoon olennaisesti liittyviä taputuksia ja koputuksia eri tahtilajeissa. Jatkotehtävässä nuoret pääsevät kertomaan mieleenpainuvimmat hetkensä esityksessä.

Kasiluokkalaisten lisäksi kenellä tahansa on mahdollisuus päästä nauttimaan flamencorytmeistä, sillä luvassa on myös iltakonsertteja, joihin myydään lippuja. Suuren suosion vuoksi julkisessa myynnissä olevia esityksiä on kolme, joista yksi on jo loppuunmyyty.

 

UMOn rinnalla nähdään flamencotanssin kärkinimi, espanjalainen José Manuel Álvarez:

 

Massiivinen rytmikoneisto

Tanssin talon Erkko-salin jättimäinen lava täyttyy, kun 16-henkinen big band, flamencomusiikin ja flamencotanssin huippuosaajat Espanjasta sekä nuorten suomalaisten flamencoryhmä saapuvat paikalle. UMO Helsinki Jazz Orchestran peruskokoonpanoa konserteissa täydentävät kolme huippuluokan flamencomuusikkoa: laulaja Alba Carmona ja cajón-rumpali David Domínguez Espanjasta sekä suomalainen flamencokitaristi Joonas Widenius.

Tässä moniaistillisessa konsertissa UMOn rinnalla nähdään myös flamencotanssin kärkinimi, espanjalainen José Manuel Álvarez, sekä lohjalaisen ToeStar-tanssikoulun nuorten flamencoryhmä. Tanssiryhmän opetuksesta ja koreografioista vastaa suomalaisen flamencon sanansaattaja, tanssija ja opettaja Kirsi Kannas. Tanssijoiden tarkkaakin tarkemmat koputussarjat, tumma ja ilmaisuvoimainen flamencolaulu ja perinteinen big band muodostavat yhdessä massiivisen rytmikoneiston.

Saksofonisolistina ja kapellimestarina nähdään espanjalaisen jazzin kärkimuusikoihin lukeutuva Perico Sambeat. Vuonna 2008 ilmestyneellä albumillaan Flamenco Big Band Sambeat yhdistää Andalusiasta kotoisin olevan flamencon elementtejä hänelle itselleen läheisimpään musiikilliseen kieleen, amerikkalaiseen jazziin. Albumin materiaalin lisäksi konsertissa kuullaan myös uutta, tätä vierailua varten sävellettyä musiikkia Sambeatin kynästä.

Esitykset

UMO Helsinki Jazz Orchestra – Flamenco Big Band. Perico Sambeat, Alba Carmona, David Domínguez, Joonas Widenius, José Manuel Álvarez, ToeStar

Taidetestaajat-esitykset Tanssin talon Erkko-salissa, kesto n. 75 minuuttia:
22.4.
23.4.
24.4 .klo 14 (tähän esitykseen myös lipunmyynti yleisölle, edullisempi lipun hinta)
25.4.

Esitykset Tanssin talon Erkko-salissa, kesto n. 2 tuntia:
25.4.
26.4. (loppuunmyyty)

https://umohelsinki.fi/