Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.05.2024

Finlayson Art Area juhlii tänä kesänä 10. toimintavuottaan ja mm. Teemu Saukkosen 70-vuotisjuhlanäyttely

Taidetapahtuma Finlayson Art Area (FAA) järjestetään jo 10. kertaa Finlaysonin alueella Tampereella kesä-elokuussa. Näyttelyt avautuvat yleisölle 14. kesäkuuta. Tänä vuonna mukana on 11 taiteilijaa ja monipuolinen kirjo taiteen eri lajeja. Esillä on esimerkiksi Klaus Haapaniemen Vaeltajat kokonaistaideteos sekä Teemu Saukkosen 70-vuotisjuhlanäyttely.

Kuvassa on Ola Kolehmaisen teos Geometric Light ja siinä on vihreitä ja mustia pylväitä  vihertävällä lattialla.  Pylväisiin osuu valoa limittäisten pylväiden väliin tulee piikkimuotoja.  Lattialla on mustaa varjoa vasemmalla.

Ola Kolehmainen, Geometric Light 2. Kuva: Finlayson Art Area

 

Finlayson Art Area (FAA) taidetapahtuma järjestetään tänä vuonna jo 10. kertaa ja se tuo jälleen laadukkaan ja monipuolisen taidekattauksen Tampereen Finlaysonin alueelle. Tapahtumasta on kasvanut yksi Suomen suurimmista taidetapahtumista, joka yhdistää uniikilla tavalla nykytaiteen ja historiallisen miljöön aivan Tampereen ydinkeskustassa.

– Tapahtuman juuret istutettiin yli kymmenen vuotta sitten, kun halusimme säilyttää taiteen vahvan läsnäolon Finlaysonin alueella ja samalla kehittää taidetarjontaa alueen yhtenä vetovoimatekijänä. Finlayson Art Areasta on kasvanut upea ja uniikki kesätaidetapahtuma. Olemme onnistuneet vakiinnuttamaan asemamme Suomen yhtenä tärkeimpänä taidetapahtumana. Tästä olemme hyvin ylpeitä, kertoo tapahtumajohtaja Pertti Ketonen Grafikanpaja Himmelblausta.

– Finlayson Art Area tulee jatkumaan myös tulevina vuosina. Tavoitteenamme on kasvattaa tapahtumaa entisestään ja keskittyä jatkossa vieläkin suurempiin näyttelykokonaisuuksiin. Tänä vuonna tämä on jo esillä Teemu Saukkosen ja Klaus Haapaniemen retrospektiiveissä, jatkaa Ketonen.

 

Kuvassa on valkoisessa talvimaisemassa kaksi tyttöä balleriinapuvussa ja he lennättävät punaisia narumaisia leijoja. Taustalla näkyy muutama paljas pensas.

Marja Helander, Birds in the Earth. Kuva: Finlayson Art Area

 

Tänä kesänä nykytaide kohtaa Finlaysonin alueen Vanhan tehtaan

Tänä vuonna tapahtuma keskittyy erityisesti Vanhan tehtaan tiloihin Finlaysonin alueella ja tarjoaa kävijöille entistä suurempia näyttelykokonaisuuksia ja teoksia, jotka ovat vahvassa vuoropuhelussa tehtaan tilojen kanssa. Esillä on monipuolisesti eri taiteen lajeja – maalauksia, kuvanveistoa, taidegrafiikkaa, valokuva- ja videotaidetta sekä suuria installaatioita kotimaisilta ja kansainvälisesti tunnetuilta taiteilijoita.

Ohjelmistoon kuuluu muun muassa tamperelaistaiteilija Teemu Saukkosen laaja teoskokonaisuus Maallista iloa ja pyhää kauhua. Tämä Saukkosen 70-vuotisjuhlanäyttely on 2000-luvun retrospektiivi, joka sisältää aiemmin ainoastaan Balilla vuosina 2014–2015 esillä olleen 26 teoksen kokonaisuuden The Magic of Earthly Delights.

Kansainvälisesti tunnettu muotoilija Klaus Haapaniemi puolestaan kokoaa Vanhan tehtaan Rautahalliin Vaeltajat-nimisen kokonaistaideteoksen, joka muodostuu muutamasta näyttelytilaan pystytetystä teltasta, valototeemeista, kolmiulotteisista veistoksista, tekstiilitaiteesta, näyttelyä varten räätälöidystä äänimaailmasta ja liikkuvasta kuvasta.

– Lisäksi FAA:ssa tullaan näkemään muun muassa kahdessa eri tilassa modernin kuvanveiston uudistajana tunnetun Raimo Utriaisen veistoksia. Toisessa kohteessa veistokset esitellään yhdessä Ola Kolehmaisen valokuvataiteen kanssa. Utriaisen näyttelyt kuratoi Timo Valjakka ja ne on toteutettu yhteistyössä Raimo Utriaisen säätiön kanssa, kertoo Ketonen.

Finlayson Art Area on tuttuun tapaan yleisöystävällinen ja kaikkiin näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy. Tapahtuman tuottaa Finlaysonin alueella 34 vuotta toiminut Grafiikanpaja Himmelblau ja mahdollistaa työeläkeyhtiö Varma.

Finlayson Art Area 14.6.–25.8.2024.
Pääsisäänkäynnit Väinö Linnan aukio 13 ja Finlaysoninkuja 9, Tampere

FAA24:n taiteilijat:
    Klaus Haapaniemi
    Kaarina Haka
    Marja Helander
    Ola Kolehmainen
    Teija Lehto
    Charles Sandison
    Teemu Saukkonen
    Katja Tukiainen ja Matti Hagelberg
    Raimo Utriainen
    Tapio Wirkkala

https://finlaysonartarea.fi/

www.finlaysoninalue.fi