Hyppää pääsisältöön
Marja Jähi-Salo / 27.11.2019

Finlandia-palkinnon saivat Bolla, Metsä meidän jälkeemme ja Auringon pimeä puoli

Suomen Kirjasäätiön Finlandia-palkinnot jaettiin jälleen Helsingissä. Kaunokirjallisuuden Finlandian vastaanotti Pajtim Statovcin kolmannesta kirjastaan Bolla.  Tieto-Finlandia meni ryhmälle Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen, ja Jenni Räinä kirjasta Metsä meidän jälkeemme. Lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi valikoitui Marisha  Rasi-Koskiselle. Kaikki palkinot olivat 30 000 euroa.

Kuvassa on kanunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Pajtim Statovci.  Hänellä  on silmälasit ja tummat hiukset.

Pajtim Statovci. Kuva: Antti Rastivo

 

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsi Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.  Vaikutuksen tekivät syvät tunteet ja kaunis kieli.  Ylä-Anttila kuvasi kirjaa rajuksi, väkivaltaiseksi ja rujoksi, mutta samalla palkitsevaksi ihmiseksi kasvamiseksi kuvaukseksi.  

Pajtim Statovci ilmaisi monin tavoin kiitollisuuttaan palkinnosta ja kiittämisen merkitystä.  Kiitollisuutta ei voi kuitenkaan pakottaa vaan se on ansaittava.  Itse palkintoa Statovci piti omien sanojensa mukaan mittaamattoman arvokkaana itselleen.

Merja Ylä-Anttila puhui omassa puheenvuorossaan vahvasti kirjojen ja lukemisen puolesta. Kirja ei ole kadonnut käyttöliittymä ja lukeminen on yhteydessä sekä ajattlukykyyn ja empatiaan.

 

Kuvassa on tummasävyistä Metsä meidän jälkeemme -kirjan kantta.  Siinä on puun vuosirenkaita ja puun pintaa tummalla pohjalla sekä kirjan nimi.

Kuvassa on osa kirjan kannesta Metsä meidän jälkeemme. Kuva: LIke

 

Tietokirjallisuuden Finlandian valitsi Sixten Korkman, joka kuvasi itseään tietokirjojen suurkuluttajaksi.  Valitsemassaan Metsä meidän jälkeemme -kirjassa teki vaikutuksen hyvä jäsentely, raikas kirjoitustapa ja kaunis kuvitus.  Korkmanin mukaan kirja ei ole, eikä väitä olevansa koko totuus.  Se on painava puheenvuoro tärkeään ja ajankohtaiseen metsäpoliittiseen keskusteluun.

 

Kuvassa on Marisha Rasi-Koskinen, josta on kasvokuva.  Hänellä on pitkät hiukset ja kuvan tausta on tumman ruskea.

Marisha Rasi-Koskinen. Kuva: Antti Rastivo

 

Olavi Uusivirta kuvasi valitsemaansa lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajaa, Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli otteessaan pitäväksi ja kysymyksiä herättäväksi.  Stimuloivasta dystopiasta huolimatta kirja herättää Uusivirran mukaan toivonkipinän.